Saturday, May 18, 2024
HomeРегионБлагоевград„ЗаБлагоевград“: Решението за дълг от 17 млн. за "Бачиново" удря бюджета за...

„ЗаБлагоевград“: Решението за дълг от 17 млн. за “Бачиново” удря бюджета за 20 години

Референдумът има смисъл, хората ще кажат искат или не заем, заяви Методи Байкушев

Решението за поемане на дълг от 17 милиона лева за парк “Бачиново” и Аквапарка е взето при редица закононарушения. То е непрозрачно и неуважително към гражданското общество на Благоевград и ще се отрази на общинския бюджет през следващите 20 години. Това заявиха днес на брифинг адвокатът Методи Байкушев, Радостин Юруков, Адриана Топурска и Александрина Пандурска, обединени в гражданската инициатива „ЗаБлагоевград“.
Преди дни те внесоха в местния парламент над 12 000 подписа на жители на областния център за свикване на референдум „Одобрявате ли решението на Общински съвет-Благоевград за поемане на дългосрочен дълг за реализиране на инвестиционно намерение „Скапто терме Аквапарк Бачиново“.
„Това, което следва е проверка на подписите от ГРАО. Те вече ни дадоха инструкция за това в какъв електронен формат да представим подписите. Имаме едномесечен срок за това, след което ще бъде проверена валидността на подписите. В подобни ситуации има около 10 процента невалидни, но се надяваме че необходимите около 9200 подписа ще бъдат събрани. След това председателят на Общинския съвет е длъжен да уведоми кмета, който трябва да започне процедура по организиране на референдум“, обясни стъпките оттук нататък адвокатът Методи Байкушев.
Според него, въпросът за това дали да се свиква референдум няма да минава през Общинския съвет. Градоначалникът е длъжен да свика общественото допитване в срок от два месеца. Той прогнозира, че ако всички срокове бъдат спазени референдумът може да се проведе през февруари.
Александрина Пандурска призова кметската администрация да урегулира всички частни имоти около Бачиново като част от парковата зона, за да ги защити от бъдещо застрояване.
Създателите на гражданската инициатива „ЗаБлагоевград“ увериха, че диалогът с гражданите по темата липсва, решението за заема е взето на сляпо, без проект и разчети и припомниха становището на камарата на архитектите, които определиха идеята за обновяване на парк Бачиново като грубо нарушение на парковата природа.
Според Методи Байкушев референдумът има огромен смисъл тъй като хората ще се произнесат искат ли заем или не./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular