Sunday, May 19, 2024
HomeРегионБлагоевградЗаловиха три подставени лица на изпит за ловци в Благоевград

Заловиха три подставени лица на изпит за ловци в Благоевград

Три подставени лица са били заловени на изпит за ловци в Благоевград.

Това е станало във вторник, в сградата на Регионалната дирекция по горите, съобщиха от ОД на МВР. Там се е провеждал теоретичен и практичен изпит за придобиване на право на лов през 2023 г. На членовете от комисията им направило впечатление, че някои от явилите се лица не си приличат на външен вид със снимките в представените от тях лични карти. Това ги усъмнило и извикали полиция, която установила, че трима са ползвали чужди документи за самоличност на курсисти, от чието име се явили на изпита.

39-годишен мъж от гр. Пловдив, 21-годишен мъж от с. Узунджово, общ. Хасково и 39-годишна жена от с. Долни Пасарел противозаконно са си служили с официални документи за самоличност, издадени за други лица с цел да заблудят относно самоличността си длъжностни лица от комисията. По случаите са образувани бързи производства.

За тази година проверяващите се сблъскват за първи път с подобен инцидент, но назад в годините е имало и други такива случай, коментират експертите.

Припомняме, че електронизирането на част от теоретичния изпит (електронен тест) на кандидатите за придобиване право на лов беше въведено с изменение и допълнение Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча (ППЗЛОД) от 01.03.2023 г. Нововъведенията целят освен създаване на по-добра организация на изпитния процес, така и по-стриктен контрол върху лицата, придобиващи право на лов.

Според проверяващите, новата система, свързана с въвеждането на електронен тест за кандидат – ловците работи успешно. Изпитната кампания започна в началото на месеца, като до настоящия момент са се явили над 2000 кандидат ловци като средната успеваемост е около 60%.

В рамките на изпитната сесия, служители на Изпълнителна агенция по горите провеждат интензивни проверки с цел предотвратяване на неточности и нарушения.

RELATED ARTICLES

Most Popular