Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупницаЗапушен мръсен канал тормози жителите на Баланово

Запушен мръсен канал тормози жителите на Баланово

Денизия Каерска моли за помощ съветниците в Дупница: До дома ми извира мръсотия, дворът и къщата ми вонят

 

Запушен мръсен канал тормози жителите на дупнишкото село Баланово. За проблема алармира Денизия Каерска, която на последното заседание на Общинския съвет в Дупница поиска думата и съдействие.

„На метър от дома ми има яма от запушена канализация и мръсотиите заливат двора ми. Проблемът е от декември 2022 г. Вонята е в двора, в къщата ми. Не мога да пусна пералнята, а имам и здравословен проблем. В безизходица съм. Моля да решите този проблем. От него страдат и други хора в селото“, обясни ДенизияКаерска. Възрастната жена се оплака и от питейната вода, за която напомни, че е замърсена.

„В Баланово водата не става за миене, камо ли за пиене. Само че от 1 април ще плащаме по 3, 71 лв./ куб. м. Може би я смятат за хранителна добавка, за да е на тази цена. Като мия съдовете с нея, по стените им остават кристали. Даже не знаем какво съдържа“, подчерта Каерска.

„Знаем за проблема. От вчера, 27  март, имаме нотариално заверени съгласия от собствениците на имотите – овощни градини и т.н., за разкопаване. Още следващата седмица ще започнеми ще отстраним проблема с канала“, отговори зам.-кметът Бойко Христов.

Че проблемът ще бъде решен, потвърди и председателят на Общинския съвет. „Трябва да се смени 150 м канализация и това ще бъде направено“, каза Костадин Костадинов.

 

От общината обещаха да ремонтират канализацията

„Проблемът наистина е от 2 години. Засегнати са около 100 човека, сред които е и ДенизияКаерска. Една трета от канализацията на селото извира до нейната къща. Преди много години, когато е прокарвана канализацията, не е направена качествено, няма наклон и сега тръбите са пълни. Разкопавали сме, за да опитаме да отпушваме, но не се получава. Каналът е абсолютно пълен и трябва ремонт. От понеделник започва смяна на тръбите, ще се сменят 150 м. Внесох и декларациите на собствениците на земите, че са съгласни с разкопаването. То трябва да се извърши в най-кратки срокове, преди да започнат хората да сеят, защото това са обработваеми земи“, добави кметът на Баланово Явор Митов. Той също коментира високата цена на водата, която балановци не са съгласни. „Водата не става за нищо, а и ние ще я плащаме по 3, 71 лв. Това е крайно несправедливо. Ако до 2-3 месеца не се вземат мерки, ще реагираме. Ако трябва ще се съдим“, заяви Митов.

Както сме писали, през 2016 г. заради замърсената вода в Баланово бе събрана подписка, която бе изпратена в МОСВ, до омбудсмана и др. институции. Още тогава жителите на селото споделяха, че се страхуват да употребяват водата даже за миене и поливане.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular