Sunday, May 19, 2024
HomeРегионРилаЗасилени мерки за Голяма Богородица на Рилския манастир

Засилени мерки за Голяма Богородица на Рилския манастир

Жандармерия и полиция ще охраняват района на храма, Бачкова чешма и Кирилова поляна

Рилският манастир посреща хиляди миряни от страната и чужбина за големия християнски празник Свето Успение Богородично.

Мерки за сигурност по време на Голяма Богородица обсъдиха директорът на ОДМВР – Кюстендил ст. комисар Светослав Григоров, областният управител Александър Пандурски и игуменът на Светата Рилска обител. Срещата се проведе в Рилския манастир по покана на игумена, Адрианополският епископ, Евлогий.

Игуменът на манастира сподели, че през летния сезон интересът към Рилския манастир е засилен и твърде често се оказва проблемно паркирането в района, когато трафикът се засилва. Той призова за засилване на мерките за спокойното протичане на празника Свето Успение Богородично утре. Ст. комисар Григоров го увери, че в района на манастира ще бъдат командировани достатъчно сили и средства, за да се улеснят както миряните и гостите, така и домакините. Те обходиха района  – към Бачкова чешма, Кирилова поляна и възможностите за паркиране.

Снимки – Областна администрация

След срещата бе изготвен план, в който са посочени конкретните задачи, местата за създаване на организация при пристигането на гостите, тръгването от манастира и конкретните задачи на служителите от ОДМВР, от жандармерията, осъществяването на пътния контрол. Служителите от РУ Рила са изпратили сигнално  писмо до Община Рила за оказване на съдействие за почистване на района около манастира и местата, които ще посетят миряните и гостите. Областният управител Ал. Пандурски обърна внимание, че има рискове от пожари. Игуменът напомни, че има заповед, която забранява паленето на огньове на територията на ПП „Рилски манастир“. Ще бъде засилен контролът и по това направление, абсолютна е забраната за палене на огнища.

Ст. комисар Григоров увери игумена, че до края на натоварения сезон и по време на предстоящите за Рилския манастир празници ще има засилено полицейско присъствие, за да не се допускат инциденти и нарушения на реда.

“За да не бъде помрачен празникът, призоваваме гражданите  да спазват правилата за движение, да не спират в активната пътна лента и да спазват указанията на полицаите. Призоваваме  да не палят огньове, за да не се причиняват пожари. Да не оставят в паркираните си автомобили документи и ценности, да бъдат с повишено внимание, за да не станат жертва на джебчии. При възникване на проблем гражданите да се обаждат на тел. 112 или да се обръщат към полицаите в района на Рилския манастир”, уточниха от полицията.

Ежегодно хиляди вярващи и туристи от цялата страна изпълват Рилския манастир на Голяма Богородица, където се съхранява чудотворната икона на Св. Богородица Одигитрия, известна и като Св. Богородица Осеновица (Осеняваща).Тя бе изнесена на 1 август, когато се поставя началото на поста, посветен на успението на Божията майка.

Празничната  литургия за Голяма Богородица ще бъде отслужена от игумена на Светата рилска обител Адрианополския епископ Евлогий.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular