Tuesday, May 21, 2024
HomeСпортЗа първи път! Банско ще бъде домакин на състезание по парапланеризъм

За първи път! Банско ще бъде домакин на състезание по парапланеризъм

За пръв път Банско ще бъде домакин на състезание по парапланеризъм, съобщиха от пресцентъра на общината.
Състезанието ще се проведе в дисциплината крос-кънтри в дните от 28 август до 3 септември. В него ще участват 27 състезатели от четири страни по правилата на Международната федерация по въздушни спортове FAI и Българския национален аероклуб. В стартовете ще вземе участие и един от най-добрите парапланеристи в страната – 26-годишният Георги Джолев от Банско, посочват от общинския пресцентър.
Маршрутите в първото състезание по парапланеризъм в Пирин ще бъдат основно в планината и долината около Разлог, Банско и Баня. При подходящи метеорологични условия е възможно маршрутите да се разширят и да обхванат южните склонове на Рила, най-западните склонове на Родопите (Елешница, Якоруда, Ковачевица, Лещен) и долината на Гоце Делчев, допълват от пресцентъра. Дължината на маршрутите е около 50 км, а в дните с много добри метеорологични условия може да достигнат 80 – 100 км.
Състезателните полети са всеки ден от 29 август до 3 септември от 12 до 18 часа. Организатори на състезанието са клуб по въздушни спортове Скайномад, със съдействието на община Банско.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular