Friday, May 17, 2024
HomeАктуално от днесЗа първи път в историята НАТО задейства Силите за бързо реагиране

За първи път в историята НАТО задейства Силите за бързо реагиране

Върховният главнокомандващ на НАТО генерал Тод Уолтърс активира многонационалните сили

За първи път в историята Силите за реагиране на НАТО бяха активирани като отбранителна мярка в отговор на продължаващата инвазия на Русия в Украйна.

Върховният главнокомандващ на НАТО генерал Тод Уолтърс активира многонационалните сили, състоящи се от сухопътни, въздушни, морски и войски за специални операции, които могат да се разположат бързо, в която и да е точка по света.

Това не означава, че армията на НАТО ще влезе в Украйна, посочва Си Ен Ен. Страната не е член на Северноатлантическия пакт и не може да бъде защитавана от него.

Президентът на САЩ Джо Байдън беше ясен, че американските войски ще бъдат разположени в Източна Европа, за да подпомогнат страните от НАТО, притеснени от агресивните действия на Русия, но няма да се бият в Украйна.

Уолтърс нарече задействането на Силите за реагиране „исторически момент”.

„Тези възпиращи мерки са разумни и повишават нашата скорост, способността ни да реагираме и да защитим един милиард граждани, които сме се заклели да пазим”, добави Уолтърс.

Силите за реагиране на НАТО са поставени в готовност и част от тях ще бъдат разположени по източната граница на алианса.

„Имаме над 100 самолета във висока степен на готовност на над 30 различни места и над 120 кораба от Арктика до Средиземно море”, поясни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. „Вчера активирахме плановете за отбрана и сега се разгръщат елементи от тези Сили”.

Столтенберг уточни, че размерът на Силите за реагиране на НАТО се е „утроил от 2014 г. до приблизително 40 000 войници”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular