Saturday, May 18, 2024
HomeРегионПетричЗа първи път! Петрич се превръща в балканската столица на билярда

За първи път! Петрич се превръща в балканската столица на билярда

Най-добрите в билярда от Европа и света идват в Петрич. Южният град успя да спечели надпреварата за домакинство на Европейското първенство по билярд за юноши, което ще се проведе от 27 юли до 3 август. В спортното събитие ще участват 240 състезатели от 30 държави.
На 6 август отново в Петрич започва EURO TOUR PETRICH OPEN 2022 за мъже и жени с участието на над 400 състезатели по билярд от цял свят. До момента има заявени участници от 36 държави, като записването продължава. Продължава подготовката и оборудването на зала „Арена Петрич“ за Европейското първенство и надпреварата, определяща ранглистата в този спорт.
Монтират се билярдните маси – 24 на брой, които бяха доставени от Германия, специалното оборудване с уеб-камери и осветление към тях. Отговорност за това носи технически екип на Европейската билярд федерация, който вече е в града. Президентът на Европейската билярд федерация и цялото ръководство също ще бъдат в град Петрич за първенството, което ще бъде открито на 26 юли (вторник). Срещите от него ще се излъчват на живо.
С това отличаващо се домакинство Петрич се превръща в столица на билярда за Балканите, заема своето място и на европейската карта в билярда. „Усилията са огромни. Ще бъдем на задължителното ниво за първенство от такъв ранг, защото посрещаме състезатели, треньори и екипи от немалко европейски държави. Всички те вече знаят къде се намира Петрич.
Създадена е организация за настаняването, а това естествено ще има и добър икономически ефект за хотелиерския и ресторантьорски бранш в общината ни. Ще бъде и стимул за туризма“, коментира кметът на общината Димитър Бръчков.

 

Президентът на БФ по билярд и „Бо и Бо“
Георги Божков: Чест е да бъдем домакин на Европейското първенство по билярд за юноши

Георги Накев Божков е роден на 24 юли 1984 г. в Петрич. Като дете се включва в класа по модерни танци при народно читалище „Братя Миладинови“ при преподавател Лена Михайловна. Печели бронзови и сребърни медали при участия на национални конкурси и първенства в зала № 1 на НДК и Благоевград. Бронзов медал печели и на състезание в Гърция. От 7-ми клас /1998 г./ се насочва във футбола, където негов първи треньор е основателя на ДЮШ на Беласица Георги Николов-Шмин. По-късно негови треньори са Петър Карадалиев и Георги Ръжданов. Играе успешно като десен краен нападател във всички възрастови групи. Претърпява две операции на колената и така приключва с активната състезателна дейност. Военната си служба прекарва в Долна Митрополия и Враждебна, където помага в техническия отдел за ремонт на самолети. През 2003 г. е приет в ЮЗУ Благоевград. След завършване заминава на работа в чужбина, където две години е в Испания и седем в Англия. От 2011 година се завръща в родния си град. Основава клуб по билярд „Бо и Бо“.
Ден преди стартирането на Европейското първенство по билярд за юноши и по случай навършването на 38-годишнината си той даде интервю за “Вяра”:
-От къде дойде любовта ти към билярда?
-Баща ми – Наке Божков искаше да открие клуб по билярд, но не можа да реализира мечтата си по финансови причини. Това не остана незабелязано от мен и година по-късно тази семейна мечта стана факт.
-На какви условия трябва да отговаря даден учредител и ръководител на такъв клуб, след като се знае какви финанси са необходими, за да се издържа той?
-Наистина много средства трябва да имаш, за да участваш в календара на Българската и международната федерации по билярд. До момента това стана с мои лични средства и таксите на желаещите състезатели да упражняват този вид спорт. Засега основната тежест пада върху мен, членовете на УС, родителите на състезателите и общината съгласно Наредбата.
-Колко състезатели са картотекирани в клуба за участие на състезания за юноши и мъже?
-14, още 10 тренират, но са в начална фаза на подготовка.
-Колко време е необходимо за изграждане на един състезател изцяло?
-Най-малко две години.
-Кои са треньорите в клуба?
-В момента аз съм и президент , и треньор на клуба. Помага ми и бившият футболист на Беласица Милчо Макенджиев.
-От кога имате вътрешни и международни участия и какви отличия има спечелени от състезателите на клуба?
-През 2014 година направихме дебют с участие на вътрешно първенство в София. Първият златен медал спечели Сашко Димитров в София. На междуродно първенство през 2014 година в град Прилеп Македония завоюва трето място Радослав Милков.
-Очертава ли се Петрич като център по билярд?
-До момента сме били домакини на седем републикански първенства. Имаме спечелени над 40 медала в досегашните ни участия в страната и чужбина . Гордост за нас са Милчо Макенджиев, Сашко Димитров, Даниел Тодоров, Радослав Милков, Венцислав Димитров и Васил Сандъкчиев.
-Има ли някой от тях национални състезатели?
-Даниел Тодоров, Васил Сандъкчиев. Първият досега има едно пето и три девети места от европейски първенства. Спечели първото място през 2017 година когато в Петрич се срещнаха отбори от Източна Европа.
-Какво е за петричани домакинството на две европейски първенства?
-Явно са доволни от досегашната организация от наша страна, след като от Европейската федерация ни гласуваха доверие да бъдем домакини за младежи до 17 и 19 годишна възраст от 26 юли до 3 август и за мъже и жени от 5 до 8 август.
В последните седем години Петрич е домакин на единствения международен турнир в България. Бяхме следени отблизо от ръководството на БФ по билярд, както и тази от Европа , което даде своя положителен ефект и оценка, след като ни бе гласувано доверие за провеждане на тези две европейски първенства в различни възрастови групи.
-Има ли готовност за провеждане на тези две първенства и къде ще се проведат те?
-В зала Арена Петрич са монтирани 24 броя маси. Има и камери за директно излъчване по интернет. Вайс Гитано от Германия участва в монтирането на масите. Всичко вече е наред и във вторник, 26 юли, от 21 часа по тържествен начин ще бъде открито Европейското първенство по билярд от Президента Гри Лендър, от мен като настоящ президент на Българската федерация и кмета на общината Димитър Бръчков. Поканените участници от различни страни ще бъдат настанени в местните хотелски комплекси .
-Има ли участници в настоящия национален отбор на България от петричкия клуб?
-Васил Сандъкчиев и Петър Цанев ще бъдат участници в националния отбор. Очакваме да спечелят медали. В мъжкия отбор са Милчо Макенджиев, Сашко Димитров, Радослав Милков и Васил Сандъкчиев. И тук моите очаквания са за спечелване на медали от нашите състезатели.

Ташко СУЛЬОТОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular