Friday, May 17, 2024
HomeКриминалниЗа 24 часа – два случая на брутална агресия над животни в...

За 24 часа – два случая на брутална агресия над животни в Югозапада

Неизвестен простреля домашно куче в горичка над Перник, разследват убийство на четириного в землището на с. Еремия

Поредни случаи на насилие над животни са регистрирани в две населени места в Югозапада.

Неизвестно лице простреля домашно куче в гориста местност над квартал „Църква“  в град Перник. В сряда, около 19,00 часа  във Второ  Районно управление-Перник е подаден сигнал, че неизвестно лице е простреляло домашно куче в гориста местност над квартал „Църква“  в град Перник, като  му е била причинена  телесна повреда. Предприети са оперативно-издирвателни  мероприятия и процесуално-следствени действия за установяване на извършителя. Образувано е досъдебно производство и работата по разследването продължава.

Досъдебно производство е образувано в сряда в Районно управление-Кюстендил за убийство на куче. Трупът на животното е открит в землището на село Еремия. Извършен е оглед на място от дежурна полицейска група. От местопроизшествието са иззети гилза и проектил. Случаят е докладван на прокуратурата.

Ежедневно десетки диви, селскостопански, бездомни и домашни животни стават жертва на насилие и закононарушения. Повечето хора, които измъчват животни, са склонни да повторят това. Единственият начин те да бъдат спрени е ако бъдат наказани за престъплението, което са извършили, коментират природозащитници.

Насилието над животни, включително стрелба, отравяне, дори и на бездомни животни, вече е престъпление и у нас. От 2011 г. случаите на противозаконно умъртвяване на всякакви животни или нанасяне на тежки или трайни травми се счита за престъпно деяние, предвиждащо парична санкция и дори затвор и се разследва от полицията и прокуратурата.

Ако станете непосредствен свидетел на бой с животни или проява на насилие над животно, моля подайте сигнал на тел. 112 или се свържете направо с най-близкото полицейско управление и сигнализирайте там.

Можете да подадете сигнал и на дежурен прокурор в Районна прокуратура.

Също така, можете да подадете и писмена жалба за насилие над животни до Районната прокуратура към Вашето населено място и Районно управление на полицията, допълват още от природозащитните организации.

RELATED ARTICLES

Most Popular