Sunday, May 19, 2024
HomeРегионПетричЗлатко Радев: Пожелавам нови успехи на отборите от ОХК Беласица

Златко Радев: Пожелавам нови успехи на отборите от ОХК Беласица

Дано мъжкият тим се окичи с шампионска титла, пожела легендарният състезател и треньор

Една от най-коментираните теми тези дни в спортен Петрич е влизането на мъжкия отбор на ОХК Беласица в А републиканска хандбална група.

Някои от легендите на петричкия хандбал придружаваха мъжкия отбор в изминалата събота в София, а други стискаха палци и  се молеха на Бога възпитаниците на Красимир Мелков да се завърнат отново в голямото семейство на хандбала в България.

Един от тях е легендарния състезател, треньор и преподавател Златко Радев.

Четвърто ОУ „Хр.Смирненски“ гр.Петрич – републикански шампиони в Българене, 2004 г.

Той е роден е на 20.05.1952 година в Петрич. Първите си стъпки в хандбала прави при треньора Кирил Шопов-основател на хандбала в България и естествено в Петрич. Завършва ВИФ през 1976 година. Започва преподавателска дейност в училище „Кирил и Методий” гр.Враца и води девическия отбор по хандбал към БФС Ботев(Враца) четири години. От 1980 до 1982 година е старши треньор на мъжкия отбор на ХК Беласица Петрич. Под негово ръководство петричките хандбалисти са винаги сред първите шест в А РХГ.  От 1983 до 1992 година е треньор в ДЮШ по хандбал на Беласица. През 1987 година под негово ръководство пионерите на Беласица стават шампион в Ловеч. През 1989 година шампион на България става юношеския отбор младша възраст на Беласица.

Среща на Републиканското първенство по хандбал, А група мъже, съдии – Златко Радев и Димитър Костенаров

Неговите възпитаници са Валентин Шопов, Румен Бохоров, Тома Стоянов играят в различни национални гарнитури на България. През 2004 година отборът на ІV основно училище – момчета – става шампион на България. Според него достойни за уважение са състезателите, някои от тях по-късно и треньори по хандбал – Огнян Аладжов, Новко Попов-сега преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски” Благоевград, Ненчо Назъров, Огнян Танков, Георги Бучков, Димитър Костенаров, Георги Костадинов, Кирил Германлиев, Бойко Голашев, Чавдар Кипърлиев.

„Истински се гордея, че хандбалът в Петрич върви по възходяща линия и моите възпитаници, сега треньори в ОХК Беласица Васил Ангелов, Кирил Кипърлиев и Иван Шиков, са от хората, които възраждат този вид спорт в града. Приех с голямо задоволство новината за завръщането на представителния хандбален тим в А група. Пожелавам на всички треньори в ОХК Беласица да спечелят колкото може повече отличия както в страната, така и в чужбина. Ще бъда истински щастлив, ако отново представителният мъжки отбор се окичи с шампионска титла и да представлява страната ни по европейските терени, както бе преди години”, сподели Златко Радев.

Ташко СУЛЬОТОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular