Wednesday, May 22, 2024
HomeРегионБлагоевградИв.Демерджиев от Благоевград: Пренасочваме генераторите от РС Македония за Турция

Ив.Демерджиев от Благоевград: Пренасочваме генераторите от РС Македония за Турция

Списъкът „Магнитски” ще се увеличава, смята служебният министър на вътрешните работи

Трите генератора, които България възнамеряваше да дари на Северна Македония, ще бъдат пренасочени към Турция. Това обяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Първоначалното намерение беше въпросните уреди да осигуряват резервно захранване на македонски гранични пунктове, за да не се бави преминаването през тях при проблеми с тока. Министър Демерджиев обаче посочи, че пострадалата от силното земетресение Турция има по-голяма нужда от подобни генератори: “Надявам се, че Република Северна Македония ще намери сили и средства да обезпечи граничния си контрол по-добре, при всички случаи предстоят консултации, консулски, в които и аз се надявам да участвам, там ще уточним всички  проблеми и ако можем да им помогнем, ще им помогнем, но нуждата в Турция в момента е много по-остра, касае спасяване на човешки животи и смятам там да отидат трите генератора”. Българският агрегат за ГКПП “Деве баир” в РСМ не е доставен днес. Продължава да спира токът на македонския ГКПП “Деве баир”. На македонския ГКПП “Деве баир” отказвали да получат обещания от министър Демерджиев агрегат, ремонтират стария

Служебният министър на вътрешен министър Иван Демерджиев, пристигна в Благоевград за отчета на областната дирекция на МВР. Той заяви, че очаква броят на потенциалните лица от България, включени в списъка „Магнитски”  да се увеличава.

„Цялостни проверки планира МВР във връзка с лицата по втория списък „Магнитски“. Възложил съм на главния секретар да проверява цялата налична оперативна информация за тези лица, всички производства, които са водени или се водят в момента, да бъдат изяснени мотивите и да се търси връзка с тях. В ДАНС влизаме във взаимодействие, за да можем да обявим резултати по проверката“. В отчетното събрание присъстваха зам.- министърът Емил Ганчев, областният управител на Благоевград Стоян Христов, както и кметовете на общините от област Благоевград. Според министър Демерджиев броят на потенциалните лица от България, включени в списъка, ще се увеличават. „Смятам да работим в аванс и да имаме предварителна работа по отношение на потенциални лица, които могат да влязат по списъка. Силно се надявам, че преди следващия списък да излезе, ще имаме резултати по досъдебни производства“, коментира Демерджиев.

RELATED ARTICLES

Most Popular