Wednesday, May 22, 2024
HomeРегионПерникИдва Рождество! Купете си надежда от Благотворителната къщичка на магазин "Направено с...

Идва Рождество! Купете си надежда от Благотворителната къщичка на магазин “Направено с любов” в Перник

Хората с увреждания са борбени и креативни, за тях няма “не мога, не искам”, казва собственичката Анелия Кирилова

Декември е специален месец за Анелия Кирилова – социален работник с 25 години стаж. В „най-студения и най-топлия месец в годината“ се полага началото на една инициатива, която може да се сравни единствено с магазина за надежда на Джани Родари. Перник е градът, в който това коледно чудо се случва.

На 1 декември 2020 г. Анелия отваря своето магазинче “Направено с любов”. Това е място, където творци с увреждания и майки на деца с различни заболявания могат да изложат работите си, а почти цялата сума от продажбите отива за тях и им помага да поемат част от разходите по лечението си. Идеята ѝ хрумва, след като здравословни проблеми я карат да остане у дома, а това отключва нейната нужда да твори. Скоро тя се замисля, че едва ли е сама в своето хоби, и се свързва със Съюза на инвалидите в града. Ето как постепенно се заформя общност, която е скрепена от любовта към изкуството и споделените предизвикателства. Откакто магазинчето отваря врати, рафтовете му се пълнят с работи на над 20 творци с увреждания. Мрежата постепенно започва да расте и стига различни точки на България.

Тази година магазин „Направено с любов“ участва на Коледния базар в Перник. Творбите се предлагат т.нар. Благотворителна къщичка, разположена край елхата на централния площад. В оставащите дни ко края на 2021 година там можете да намерите какви ли не вълшебни стоки – от коледни играчки, украсени с ръчна бродерия, до картини, нарисувани с кафе или керамични съдове-уникати.  

 Г-жо Кирилова, магазинчето “Направено с любов” участва в Коледния базар в Перник. С какво вашата Благотворителна къщичка е различна от останалите на централния площад? 

– Във всеки един артикул от нашата къщичка има част от душата на твореца. Всичко е направено с много любов от непрофесионалисти.

Има ли интерес към артикулите? Какво най-често се търси?

Има интерес към всеки артикули, като той се засилва все повече. В тези дни на къщичката много хора дойдоха да закупят подарък за свои приятели, за учители, за размяна на подаръци, за деца. А също така се купуват сувенири за дома.

Колко творци участват?

В инициативата участват 31 автори от цяла България.

Имате ли любим творец?

Много от творците не познавам, но ги чувствам много близки. Всеки е уникален сам по себе си.

А имате ли любим клиент?

Не, всеки е добре дошъл!

Все още ли благотворителността е „модерна“ само по празниците?

Да, за съжаление е така. Поне засега.

Какво е Коледа или по-точно Рождество Христово за Вас и останалите участници в този проект?

Магия, чудо, добрина, топлина, любов!

А според вас вярно ли е, че по Коледа стават чудеса?

Чудесата стават всеки ден, но сега се забелязват повече. Чудо е когато чувам думите: „Анелия, сигурна ли си, че тези пари са за мен? Аз толкова пари не съм вземала дори когато работех!” Или: „Анелия, благословение е да получа пари на Игнажден и то повече от пенсията ми”!

Благотворителната къщичка се намира на метри от коледната елха на Перник. Харесва ли ви празничната украса в града тази година?

О, да! Прекрасна е, градът ни е приказен тази година! За първа година има прилив на много туристи, дошли специално да разгледат града ни – Коледния базар, ледената пързалка и др. Много перничани идват специално на Коледния базар.

Получавате ли съдействие за инициативата си на общинско ниво?

Да, за което изказваме нашата благодарност към всички, които допринесоха за това на Коледния базар да има и Благотворителна къщичка.

Какво е общото между вас и магазинчето за надежда на Джани Родари?

Въпросът ме просълзи! Първият човек направил връзка между двете е момиче с квадрипаретичен  синдром – Розлинка, която на страничката ни във Фейсбук публикува стихчето. В последсвие от БНР незрящата журналистка Катрин Витали, след интервю с нас избра за край песента „Продавач на надежда”. И наистина нашето магазинче е магазинче за надежди!

Какъв е най-ценният урок, който можем да научим от хората с увреждания?

Изключително креативни, борбени, с несломим дух. За една година никога не чух: „Не мога, не искам”. Поклон пред всички!

Кой беше най-трудният и кой – най-хубавият момент от откриването на магазина до сега?

Най-трудно беше лятото, когато в магзинчето влизаха само  по 5-6 човека на месец. А издръжката за магазина е факт. Най-хубавият момент е престоят сега в къщичката на площада. Усмивките на хората, радостта, изписана в очите им, когато разглеждат и се радват. И най-вече обратната връзка на творците, получили парите си преди Коледа.

Каква е равносметката за отиващата си 2021 година?

Много трудна година, но изпълнена с много емоции. Вярата ми в каузата помагаше в трудните моменти да продължа с още повече сили.

Какви са бъдещите перспективи пред магазина?

От няколко дни вече имаме регистрирано Сдружение с нестопанска цел „Направено с любов 21” и предстои откриване на социално предприятие. Ще продължим с различни каузи в помощ на творци с увреждания и майки на деца със специфични проблеми. Най-доброто предстои!

Какво е Вашето пожелание за Коледа и Нова година?

Никога не спирайте да вярвате в чудеса! Слушайте сърцето си, раздавайте любов и изберете пътя на щастието пред това да сте прави!

Светлана ВИДИНСКА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular