Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниБългарияДБ поиска изслушване на Янев за позицията му за разполагане на войски...

ДБ поиска изслушване на Янев за позицията му за разполагане на войски на НАТО

“Демократична България” (ДБ) ще иска изслушване в комисията по отбрана (когато бъде създадена) на военния министър във връзка с позицията му за разполагане на допълнителни войски на наша територия. Това коментира пред журналисти председателят на ПГ ДБ Христо Иванов.
В своя позиция във фейсбук министърът на отбраната Стефан Янев пише, “че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност”. В този смисъл той не счита, “че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия. Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на Република България”.
ДБ изключително държи на това, което е фиксирано в коалиционното споразумение, в преамбюла – България да развива своето пълноценно участие в НАТО не като някаква формалност, а като активна принадлежност, отбеляза Христо Иванов. Защото вярваме, че не може страната ни да си позволи да бъде в състояние на де факто недеклариран, но на практика неутралитет в полза на “експанзионистичната политика в региона на Кремъл”. От тази гледна точка, щом бъде създадена парламентарната комисия по отбрана, ще инициираме изслушване на военния министър да изясни позицията си, оценките си, на какво стъпва в тях, посочи председателят на ПГ ДБ.
По думите му, ако има предложение за увеличаване на американското военно присъствие у нас, ДБ биха подкрепили всички мерки, свързани с укрепването на отбраната ни и способността да противостоим на нарастващите от най-различно естество “пълзновения от страна на Руската федерация в региона”.
Конкретно дали има такова предложение, за какво става дума, какви са аргументите “за” и “против” искаме да чуем в комисията, нужно е добро изясняване, особено в светлината на записите в коалиционното споразумение, подчерта Иванов./БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular