Saturday, May 18, 2024
HomeРегионБлагоевградИзвестен фермер от Влахи скочи срещу решение на ОбС-Кресна

Известен фермер от Влахи скочи срещу решение на ОбС-Кресна

Общинари задължават Сидер Седевчев да премести редките си стада от центъра на населеното място

Сидер Седевчев, който повече от 20 години отглежда редки български породи овце и кози в кресненското село Влахи обмисля протестни действия спрямо решение на Общински съвет – Кресна. Решението е от 7 юли и задължава Седевчев да премести своите стада, намиращи се в селото. Решението е взето съгласно Наредба за отглеждане на селскостопански животни и в него пише, че стадата трябва да бъдат преместени извън територията на селото в срок до 30 дни, считано от 10 -и юли. От 12 общински съветници, 11 са гласували „за“, а  един с „въздържал се“.

За БТА Седевчев каза, че много хора изразяват недоволството си спрямо решението на ОбС – Кресна. Възможно е да предприемат протестни действия, допълни той.

Повече от 20 г. Сидер, заедно с брат си и съпругата си отглеждат във Влахи стари български породи –  каракачанска овца и калоферска коза. Семейството е изградило и образователен център, в който посетителите могат да научат много и интересни факти за едрите хищници, които се срещат в района. Сидер разказа, че не смята да премести животните си и ще обжалва решението на ОбС – Кресна. Според него няма нито законова, нито морална причина да премести стадата си.

Братята от години полагат усилия да възродят и да запазят животните от двете редки породи – каракачанска овца и калоферска коза, както и каракачанското куче, разказа още Седевчев. „Ние с брат ми сме хората, които възстановиха каракачанската овца. Много труд през всичките години, селекция, обикаляне, страшно много документална работа. Наши са и първите стъпки за породата каракачанското куче, с което се занимаваме от деца, след това и каракачанската овца. Обикаляме на всички видове изложения в България и в чужбина“, допълни още той. Стопанството се състои от около 600 животни.

Председателят на ОбС-Кресна инж. Мая Божинова каза за БТА, че решението, което са взели на общинската сесия, е на основание на писмо, което са получили от областния управител с приложена към него жалба от кметския наместник на село Влахи. В жалбата е било посочено, че жители и летуващи в селото се страхуват от кучетата в района, допълни тя. Председателят каза още, че оценява какво е направил Сидер за Влахи и не го гонят, а искат фермите да се преместят от центъра на селото и кучетата да бъдат вързани.

Кметският наместник на Влахи Васил Василев каза, че около 70 човека, основно летуващи във Влахи, са се включили в подписка, с която настояват животните да бъдат преместени от центъра на селото, а кучетата да бъдат водени на каишка. Населението на Влахи в момента се състои от петима души, в това число Сидер и семейството му. Според Сидер подобно преместване би означавало край за стопанството му, тъй като извън селото той няма да има условия за отглеждане на животните си. „Трябва ток, трябва път. Как да гледам животни без ток? По ветеринарните изисквания аз трябва да имам ток и питейна вода“, каза още той. По думите му във фермите се спазва висока хигиена и около тях е чисто, а кучетата се отглеждат, така че да не представляват заплаха. Намирането на работници, също би било предизвикателство, според Седевчев, тъй като никой не би отишъл да работи във ферма извън населено място и без битови условия.

RELATED ARTICLES

Most Popular