Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупницаИзкоп погълна тротоар в Дупница

Изкоп погълна тротоар в Дупница

Скъсани са водопровод и кабели, МПС се движат само в едната лента

Аварията изправи на нокти общинари, служители на В и К, работещи във фирма „Булплан инвест“, която строи кооперация

Тротоар рухна по време на изкопни дейности, свързани с предстоящото строителство на жилищна кооперация на ул. „Христо Ботев“ в Дупница, която ще се намира на мястото на бившия хлебозавод. При срутването бяха скъсани водопровод, електрически кабели, оптични кабели и др. комуникации. Заради аварията движението на МПС в отсечката между Спортната зала и Черния мост в посока ж к „Бистрица“ е само в дясната лента. Този начин на  придвижване ще продължи и следващите дни. В участъка има заграждения, поставени са и табели.

Аварията, възникнала към 11.00  часа в четвъртък, изправи на нокти работници и шефове в кюстендилската фирма „Булплан инвест“, която е собственик на парцела и ще строи сградата, служители във „В и К-Дупница“, ЕРМ – Запад, община Дупница, полицията и др., които пристигнаха веднага. На място бяха и директорът на Дирекция “УТ и С” в общината инж. Иван Бельов, зам.- кметът Крум Милев, оглавяващ общинската комисия, извършила огледа,  началникът на отдел “Транспорт” Александър Паризов.

Дошли бяха и двама управители на „Булплан инвест“. Пред в. „Вяра“  управителят на фирмата Антон Стоянов обясни, че причината за свличането е липсата на фундамент на подпорната стена до тротоара.

„Знаем, че всяка подпорна стена е с основа. Тук гледам, че подпорната стена е без основа, което не го очаквахме. Искахме да набием железа, за да укрепим ската, но заради бетона не можехме. При копаенето се свлича тротоара, вследствие на което се скъсват водопровод, кабели, оптика“, каза  Антон Стоянов.

“Община Дупница се самосезира тази сутрин, след като фирмата-изпълнител ни уведоми веднага за случилото се. Тротоарът е в съседство с частен имот, в който се извършват изкопни дейности от строителна фирма. Установено бе, че изградената подпорна стена е без фундамент, и в следствие на изкопните дейности се е получило свличането. Има прекъснат водопровод, както и наранени кабели на различни дружества, които веднага сме уведомили за предприемане на последващи действия по възстановяване и изместване на трасетата на подземни комуникации.

Комисия от община Дупница извърши вече оглед и подготвя констативен протокол и предписание за незабавно предприемане на дейности от собствениците по цялостното възстановяване. Тези дейности вече са предприети и свлечената част се възстановява. Всички разходи са за сметка на собственика”, заяви директорът на дирекция “УТ и С” инж.Иван Бельов“, отговориха от общинския пресцентър в отговор на наши въпроси.

Междувременно стана ясно, че бъдещата кооперация ще включва гаражи, търговска част и жилища. По думите на инвеститорите ще бъде на 4 или 5 етажа и ще се строи 2 години и 6 месеца. Жилищата ще се продават.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular