Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупницаИзчезва интересът към сурвачките! Цената им в Дупница между 3 и 5...

Изчезва интересът към сурвачките! Цената им в Дупница между 3 и 5 лв.

Емил Димитров продава украсени дрянови клонки от 44 години, призна: Печеля 70 ст. от бройка, изработката е трудоемка

Търговията със сурвачки в центъра на Дупница върви вяло в навечерието на Нова година. Цените на украсените дрянови клонки са леко завишени в сравнение с м.г. Предлагат се за всеки вкус – варират от автентични с пуканки и вълна до шарени с лъскаво фолио. През последните дни малки и големи често се спират пред сергиите, но продажбите не са масови.
Близо до стълбите за кооперативния пазар в Дупница срещаме Емил Димитров. Той е пенсионер по болест. Продава сурвачки в продължение на цели 44 години. През 2021 година е направил 100 бройки, като изработката му е отнела около месец и половина.
„Продавам сурвачки от 1977 година и всяка година се надявам да припечеля нещо. Аз лично ги правя всяка година и влагам огромно старание. Много е трудоемко. Първо всичко започва с ходенето по горите. Както виждате, дренът е с пъпки и това означава, че ще носи много здраве и късмет. Разбира се, за да си набереш от него, ти трябва разрешително. След това купуваш материалите и започваш да ги режеш и поставяш на дрена, като в същото време го кроиш и кастриш. След това се занимаваш с фолиото, лепилото и тиксото. Слагам и тънки жички мед, както и ролки хартия за лалетата. Изисква много труд. Целите ми ръце станат в пликове“, сподели пред „Вяра“ Емил Димитров.
Миналата година по това време е продавал сурвачките по 3 лева, докато сега цената варира между 3 и 4 лева в зависимост от някои специфики.
„Чистата ми печалба от една сурвачка е около 70-80 стотинки. Медта например е около 10 лева на килограм, а аз взимам 2 кг за 20 лева, защото на някои сурвачки поставям по-дебели жички. За съжаление тази година търсенето е много слабо. Ето, в четвъртък например съм продал само една сурвачка. Висях цял ден на студа за 4 лева. Но няма как, дано положението се подобри“, допълни дупничанинът. Той уточни, че на всеки, който си купи от него, винаги пожелава здраве, щастие и много късмет през новата година.
На площад „Свобода“ разговаряме с Веселин, който живее в най-големия жилищен комплекс в Дупница – „Бистрица“. Мъжът също продава сурвачки на центъра години наред.
„Правя една сурвачка най-малко за половин час. Трябва да я украсиш, да я завиеш и стегнеш, за да придобие красив вид. Трудно е и отнема време, но когато имаш желание и правиш нещата с усмивка и любов – всичко ти се получава“, заяви Веселин.
Миналата година той е продавал своите сурвачки за 3 лева, докато цената тази година е 5 лева.
„Това е чист дрен, а и се дават немалко средства за допълнителните материали. Всички те поскъпнаха, както и много други неща в последните месеци. Затова нямам избор – и аз също увеличих цената. Но се радвам, че има интерес към сурвачките ми. Хората им се радват и почти всеки ми казва колко добре са направени и изпипани. Най-важното е, че те са от чист дрен, а той носи здраве. Пожелавам на всички наши съграждани много здрава и успешна 2022 година“, завърши Веселин.

Димитър ИКОНОМОВ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular