Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниСвятИспания поставя под карантина всички, които влизат в страната

Испания поставя под карантина всички, които влизат в страната

Русия вече е на второ място в света по брой на заразени с коронавируса

 

– Испания въвежда 14-дневна карантина за всички, които пристигат в страната от чужбина, съобщиха местните медии. Правителственото решение влиза в сила от 15 май и ще се прилага до края на извънредното положение в страната, което засега е до 24 май. Не е изключено да бъде удължено. Целта на мярката е да се ограничи разпространението на коронавируса.

Според новата разпоредба всеки, пристигащ в Испания, трябва да остане на предварително обявен адрес, като може да излиза за покупка на храни и лекарства, за посещение при лекар или при крайна необходимост. Носенето на предпазни маски е задължително. До сега под карантина бяха поставяни само завърнали се в родината си испанци и хора с постоянно пребиваване в страната, пристигнали от Италия. Задължителната 14-дневна изолация от петък ще важи за всички, пристигащи от чужбина. Изключения се правят само за трансгранични работници, шофьори на камиони, екипажи на самолети и здравни работници, но ако не са били в контакт с диагностициран с коронавирус.

Туроператорите и транспортните компании трябва да уведомят клиентите си за новата мярка, когато организират пътувания. Авиокомпаниите пък ще раздават на пасажерите специални карти, които при влизането си в Испания те трябва да представят.

– Нискотарифният авиопревозвач “Райънер” обяви, че възобновява 40% от полетите си от 1 юли, съобщи в. “Гардиън”. Пътниците трябва да бъдат на борда на самолетите с предпазни маски. Освен това ще са длъжни да искат разрешение от персонала да използват тоалетните. Пасажерите ще попълнат и документ, в който ще описват подробности за пътуването си – къде ще ходят, за какъв период от време, и др. Информацията ще бъде споделяна с властите в страните-членки на ЕС, за да помогне проследяването на карантинните мерки. Авиокомпанията пусна и видеоклип в Туитър, с което призовава пътниците да използват дезинфектанти в самолетите, да не се тълпят пред гейтовете и “да се опитат да спазват социална дистанция”.

– Русия вече е на второ място в света по брой на заразени с коронавируса, сочат последните данни на университета “Джонс Хопкинс”. Заболелите са 232 243 души, като страната успя да изпревари Испания (227 436) и Великобритания (224 332). Засега Русия се намира доста далеч от най-засегнатата от COVID-19 държава – САЩ, където инфектираните са над 1,3 млн. души.

В Русия продължава тенденцията всеки ден да се регистрират средно по 11 000 души. Най-новите данни са за потвърдени 11 656 заболели, а 94-има са починали, като общият брой на смъртните случаи от началото на пандемията е над 2100. Въпреки това страната започна от днес поетапно разхлабване на мерките.

Петима пациенти с коронавирус починаха при пожар в болница в Санкт Петербург. Огънят избухнал в интензивно отделение от дефектирал респираторен апарат, а пожарникарите са успели да овладеят пламъците за около 30 минути. Евакуирани са били около 150 души.

– Масово тестване за коронавирус ще бъде направено на жителите на китайския град Ухан заради надигащата се нова вълна на заразени там, съобщиха информационните агенции. В последните дни в населеното място, от където в края на миналата година тръгна заразата, отчитат скок на новите случаи на COVID-19. На 9 май,  за първи път след обявяването на края на пандемията в града на 18 април, бе регистриран нов заразен, а по-късно и 16 безсимптомни носители на вируса. Петима от тях обаче проявиха клинични признаци и така епидемиологичната заплаха в района бе повишена от ниска на средна.

Новите случаи на заразени от COVID-19 в китайския град Ухан дадоха повод на оперативния щаб в града да се разпореди за масов скрининг на населението в града в рамките на 10 дни. Масовото тестване ще е предизвикателство, тъй като постоянно живеещите в Ухан са около 11 милиона души.

Един случай на новозаразен е отчетен в Китай за последното денонощие, сочат официалните данни.

– Автоконцернът “Тесла” възобновява производството си в завода във Фримонт, американския щат Калифорния, в разрез с действащите там ограничения заради коронавируса. Шефът на компанията Илън Мъск написа в Туитър, че ще бъде в завода, и “ако някой трябва да бъде арестуван, нека да бъда само аз”. От няколко дни той настоява, че работата на завода, в който се правят електроавтомобили, трябва незабавно да бъде подновена. Съоръжението не работи от 23 март заради ограниченията в борбата с COVID-19. “Дори и по време на пандемия производството там трябва да продължи”, категоричен е Мъск.

Мъск омаловажава опасността от COVID-19 и дори си позволи да нарече “фашизъм” ограниченията, въведени от властите. Той заплаши да премести бизнеса си. Губернаторът на щата Калифорния Гейвин Нюсъм обяви, че е възможно следващата седмица производството да бъде възобновено, ако епидемиологичната обстановка позволява това.

– В САЩ е отчетен спад на новозаразените – 18 196 са потвърдени като положителни, а 1008 са починали за изминалото денонощие.

– Великобритания е изключение от тенденцията, като продължава да бележи ръст на заболели и е лидер в това отношение в Европа с 3887 нови случая. В Испания има 3480 положителни проби, а в останалите държави на континента се отчитат под 1000 нови случаи.

– Италия и Германия поддържат около 700 нови случаи дневно.

– В Южна Корея обаче са отчетени над 30 заболели за втори пореден ден. Това накара местните власти да възобновят част от рестриктивните мерки. Преди това в страната имаше под 10 нови случая на ден. Затова подновяването на занятията с посещение в училище за учениците от 12-ти клас беше отложено от 13 за 20 май. Направено бе и уточнение, че в зависимост от ситуацията, занятията може да бъдат отложени допълнително. Счита се, че новият ръст се дължи на 29-годишен мъж, който през нощта на 1 срещу 2 май е посетил няколко клуба и бара в Сеул. Там е успял да зарази няколко десетки човека, включително пристигнали от други градове.

– Общият брой на заразените с коронавируса по света надхвърля 4,19 млн. души, сочат последните данни за разпространението на COVID-19. Жертвите на заболяването са 285 120 в глобален мащаб. САЩ си остават най-пострадалата държава с над 1,35 млн. болни, а жертвите надвишават 80 600 души./СЕГА

RELATED ARTICLES

Most Popular