Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаЙорданка Германова остава председател на СРС „Подкрепа“ в Дупница

Йорданка Германова остава председател на СРС „Подкрепа“ в Дупница

Преизбрани са и зам.-председателят Ивайло Димитров, регионалните секретари Райничка Тодорова, Александър Алащинов и Марио Нинов

Йорданка Германова остава председател на СРС „Подкрепа“ в Дупница. Тяе преизбрана по време на 14 отчетно-изборна конференция на регионалната структура на профсъюза, заедно с досегашния екипот силни синдикалисти с опит. За Германова започва трети четиригодишен мандат, в който ще работи с избрания за зам. -председател Ивайло Димитров – представител на отрасъл „Енергетика“, инженер в ТЕЦ „Бобов дол. Димитров получава доверието на членовете на синдиката за втори път. За регионални секретари са избрани Райничка Тодорова от Регионален синдикат „Образование“, Александър Алащинов  от отрасъл „Администрация“и Марио Нинов  от структурата на БДЖ, на които също предстои трети мандат.

Конференцията бе открита от предишния лидер на „Подкрепа“ Любка Георгиева – един от символите на синдикализма не само в Дупница, но и на национално ниво, която създадеорганизацията, придаде й облик и й подари боен дух.

„Целите ни за следващите 4 години са заложени в устава на синдикалната организация. Той се гласува на конгреса през м. февруари на конгреса, на който се избра национално ръководство, също  с мандат 4 години. Всички специфични цели клонят към главната цел.А тя е именно защита на трудово-правните отношения и достойнството на нашите синдикални членове“, подчерта Йорданка Германова. Като специфични дейности на профсъюза на местно ниво тя посочи повишаването на професионалната квалификация на синдикални членове. „Имаме голям център за професионално обучение, то е собственост на регионалния съюз на „Подкрепа“ в Дупница, и е един от най-големите центрове на територията на Западна България. Също така усилията са ни насочени към повишаване на преквалификацията и квалификацията на учителите. Те повишават квалификацията си в Софийския университет „ Св. Климент Охридски“. Ние имаме изключително благоприятни договорености за тях, с помощта на които защитите и обученията им се провеждат в Дупница, като преподавателите пътуват дотук, или онлайн“, отбеляза председателката.Лидерът на структурата на конфедерацията в региона посочи и актуалните местни проблеми. „На местно ниво имаме и специфични проблеми. Горещата точка в момента са въгледобивът и енергетиката.С един огромен синдикален натиск, с поредица от синдикални действия и един огромен протест успяхме да наложим на предишния парламент да гласува датата от 2038 г. като срок за намаляване на вредните емисии. Но всъщност в момента над нас е надвиснала опасността от териториалните планове.Те са в същата посока. Касаят намаляване на вредните емисии и клонят към закриване на въгледобив и енергетика в трите въгледобивни района – Перник, Бобов дол и Стара Загора. И именно въгледобивният район Бобов дол е на територията на нашия регионален съюз. Ние многократно сме заявявали, че ще подкрепим всяка една бизнес идея, всяко едно инвестиционно намерение, което е свързано с разкриване на работни места, с безопасни и здравословни условия на труд, социален диалог. Но в никакъв случай това няма да бъде за сметка на съдбата на нашите синдикални членове Защото за нас от най-голяма значимост са  човешкият фактор и човешкият капитал“, коментира Германова.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Т.н. синдикати са по-зле от профсъюзите от едно време. При тях промяната ще дойде след някоя година.
    Добре ,че са държавните структури ,та имат още членове.

Comments are closed.

Most Popular