Saturday, May 18, 2024
HomeБизнесКак технологиите ще променят домовете ни?

Как технологиите ще променят домовете ни?

От месеци изкуственият интелект е световна топ тема. Специалисти правят смели прогнози как изкуственият интелект ще повлияе на пазара на труда, образованието, бизнеса, изкуствата, медицината и още. За привържениците на тази технология, която предвещава революция в човешкото развитие, нейните приложения са неизброими. От контрола на трафика в градовете и самолетното движение във въздуха, от инвестиционното банкиране до преводитена документи, от архитектурата до композирането на музика, та чак до домовете ни.

Как можем да подобрим жизнената си среда и да адаптираме жилищата си към големите предизвикателства? Как да бъдем подготвени за измененията на климата и изчерпването на ресурсите, без да жертваме уюта в дома си?

Архитектите и проектантите дават отговори. Сред тях са иновативни строителни материали, модулен дизайн, къщи от дърво и камъни, зелени системи от рафтове и стелажи, “живи стени” и още въведения. Това е големият тренд на т.нар. биофилен дизайн, чиято цел е да приближи затворената среда към природата. Този подход при жилищното проектиране включва много растения, естествена слънчева светлина и проветрение, органични материали.

Следващата стъпка са технологиите. Индустрията на умните домове се разрасна бързо, а катализаторът е не кой да е, а изкуственият интелект, захранван от мощни изчислителни системи и безотказни алгоритми. Как ще живеем след 5, 10 или 20 години, а защо не и още утре? В статията ще разгледаме някои от най-добрите примери.

Ефективност от ново поколение

Накратко, интелигентният дом използва различни свързани с интернет устройства за автоматизиране и управление на процесите вкъщи, като осветление, температура, сигурност, развлечения. Може да използвате гласови команди, за да загасите лампата в коридора, да заключите входната врата или да попълните списъка за пазаруване. Още по-голямото предимство е, че тези системи работят автономно, дори когато не се вкъщи.

Климатикът ще се включи по-рано, за да охлади стаята, преди да се приберете, пералнята ще работи в икономичен режим, душът няма да ви изненадва с прекалено гореща вода, а охранителната камера на входа ще допуска посетители с лицево разпознаване. Спомощта на изкуствения интелект различните устройства ще се учат от навиците и предпочитанията на хората и автоматично ще регулират температурата, осветлението и уредите. Според някои проучвания това може да ви помогне да спестите до 15% от енергийните си разходи.

Да, вече никой не се съмнява, че употребата на енергоспестяващи LED крушки за лампа за таван или полюлей е стъпка в правилната посока. Но какво ще кажете за умни щепсели, които спират захранването на устройства, консумиращи енергия, дори когато не се използват, като телевизори, компютри и зарядни устройства?

Най-добрите примери са екокъщи с пълна енергийна автономия чрез слънчеви панели, вятърни турбини и геотермално отопление. Системата се управлява сама, а от вас се изисква само да я поддържате. Вече е възможно да контролирате напояването на градината сичрез интелигентна система, която следи влажността на почвата и метеорологичните условия чрез сензори и камери. Масивни явления като настоящата гореща вълна “Цербер”, обхванала и България, само усилват бързината на иновациите.

Грижа за здравето и ума вкъщи

Другото голямото направление е свързано с подобряването на жизнената среда. Тук умните устройства могат да направят много. Сред тях са пречистватели и овлажнители за въздух, умни огледала, които следят състоянието на кожата вии служат като екран за новините и прогнозата за времето, фитнес тренажори с персонализирани упражнения според възрастта и теглото ви. Тук добавяме фурни с приложения за готварски рецепти и здравословно хранене, хладилници, които сканират срока на годност на продуктите и ви предупреждават за изтичането му.

Технологичният напредък не пропуска и забавленията. Интерактивни стени с проектори и виртуална реалност ще ви осигурят страхотни моменти с любимите игри или предавания. Умни бюра ще направя работата от вкъщи по-ефективна, докато интериорните дизайнери горещо препоръчват обосяването на зони за релакс и почивка.

Ако всичко това ви се струва невероятно, само помислете, че преди 15 години нямаше смартфони и социални мрежи, а днес е трудно да си представим ежедневието без тях. Същото важи и за умните домове. Тази индустрия непрекъснато се развива, създавайки по-добро и по-устойчиво качествона живот там, където ни е най-необходимо – у дома. Бъдещето е тук.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular