Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаКартички от колекцията на Явор Тодоров разкрасиха Спортната зала в Дупница

Картички от колекцията на Явор Тодоров разкрасиха Спортната зала в Дупница

Снимки на картички от едно време привличат погледите на дупничани при Спортната зала в града. Стената, която преди време беше облепена с плакати и некролози, днес е изцяло променена. На нея вече са изложени картички на стара Дупница от личната колекция на бившия ОбС шеф Явор Тодоров. Тодоров, който в момента е председател на читалището в село Бистрица, и синът му Орлин притежават най-богатата колекция от снимки и картички от Дупница и населените места в бившата Дупнишка околия.

На снимките могат да бъдат видeни красиви места от долината на р. Бистрица, Купените и Мальовица, Седемте рилски езера и Рилския манастир. Увековечени са и голяма част от забележителностите в града – площадът, Градската градина, главната търговска улица, обществени сгради и храмове.

Снимките обхващат периода от края на 19-и век до 50-те години на миналия век, като освен знакови за града места и сгради, показват и редица обществени личности, изиграли важна роля в културния, политическия и стопанския живот на Дупница.

Подредбата на архивните материали следва и хронологията на времето и разрастването на града.

Историкът от музея в Дупница Славянка Николова разказа, че идеята да се обнови неизползваемата част на сградата е на Историческия музей и Спортната зала. Целта е да припомнят на дупничани как е изглеждал градът преди години. Фотоекспозицията е реализирана от община Дупница през 2009 г., а след това е предоставена да се съхранява в Исторически музей – Дупница.

RELATED ARTICLES

Most Popular