Friday, May 17, 2024
HomeРегионКато филм на Кустурица! Духов оркестър и щастливи магарета веселят гостите на...

Като филм на Кустурица! Духов оркестър и щастливи магарета веселят гостите на Маджарe

Светлана ВИДИНСКА

Усмихнати до уши, млади момчета свирят на тромпети сред нивята, позлатени от залязващото слънце, а край тях щъкат щастливи магарета. Не, това не е филм на Емир Кустурица.

Действието се развива край Маджаре, а „режисьори“ са ентусиастите от единствената по рода си ферма “Happy Donkeys” – Оксана и Микеле. Двамата са може би най-известните жители на самоковското селце. Лудо влюбени са – един в друг, и във всички клепоухи магарета с кадифени муцуни. Домът им се намира в подножието на Рила, на 70 км от София и на 10 км от Самоков. С яйца от своите кокошки си правят домашна паста, грижат се за малка зеленчукова градина и варят сладко от плодовете, които берат в планината. А най-важното е, че организират просто неповторими планински преходи с магарета.

По време на един такъв преход Оксана и Микеле забелязват, че хълмът край Маджаре е повече от подходящ за концерти на открито. Защото природата е най-величествената сцена, а музика изпълва сърцата на всички, които се докосват до нея.

С един импровизиран концерт, с който казват „Довиждане, лято“, стопаните на „веселите магаренца“ изпробват акустиката на мястото, избрано за целите им. Отзовава се преподавателят от музикалното училище „Любомир Пипков“ в столицата – Станислав Почекански. Сред бали от слама, целунати от слънцето треви и зашеметяващи пейзажи, на живо свирят неговите ученици – Александър Хариев на тромпет, Виктор Теодосиев на валдхорна и Антон Орозки на цугтромбон. В програмата са включени изпълнения на Карл Граун и Карл Шамиц.

Експериментът е успешен – цяла Рила се вслушва в ту веселите и закачливи, ту вглъбени и меланхолични истории, разказвани от духовите инструменти.

Музикалните проекти на Оксана и Микеле ще стартират едва догодина. Ентусиазмът им не пресъхва, зареден и от съдействието, оказвано от новия кметски наместник Христина Петрович – Деянова. Тримата са обединени от една обща страст – селцето им да се популяризира като туристическа дестинация. Такава, в каквато самият Кустурица би се влюбил.

Снимки: Happy Donkeys

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular