Sunday, May 19, 2024
HomeРегионПерникКатрин не успя да замине на лечение в Москва

Катрин не успя да замине на лечение в Москва

27-годишната перничанка е с положителен тест за Ковид

Пътуването на перничанката Катрин Йоргова за Москва, което трябваше да стане преди дни, се отлага заради положителна проба за Ковид и последваща изолация, съобщиха нейни близки. Катрин ще отпътува за едномесечното лечение в руската столица с малко закъснение.
Напомняме, че 27-годишната жена се бори с множествена склероза, а благодарение на добрите сърца на хиляди, необходимите средства за престой и лечение в клиника „Пирогов“ в руската столица бяха събрани за по-малко от месец.
„Последните седмици бяха много интензивни за нас, свързани с много ангажименти и контакти, и тя се оказа положителна за Ковид-19. Успяхме да отменим билетите, остава да изберем нова дата за пътуване, след като изтече карантината и PCR- тестът отново покаже отрицателен резултат. Ще ви държим в течение с всичко, което се случва с нея! Стискаме й палци по-бързо да се възстанови!“, споделят близките й.
Катрин Йоргова е от Перник, майка е на 6-годишния Кристиян. От 2014 година, когато е поставена диагнозата МС, състоянието й постепенно се влошава. Надежда да пребори коварната болест ѝ дават лекарите от Катедрата по хематология и клетъчна терапия при Националния хирургичен център „Пирогов“ в Москва, която е с дългогодишен опит в лечението на МС болни чрез автоложна трансплантация на хемопоетични стволови клетки (АНSСT). Това е вид лечение, което засега не се поема от НЗОК в България, при което имунната система буквално се унищожава чрез химиотерапия, след което се възстановява чрез вливане на собствени стволови клетки. От болницата дават голям процент успеваемост на метода за стопиране на автоимунния процес. Статистиката сочи, че при 90-95 % от подложилите се през последните 10 години на това лечение, прогресът на заболяването е спрян. На този етап това е най-ефективния метод за постигане на дългосрочна ремисия и овладяване на автоимунния процес.

RELATED ARTICLES

Most Popular