Friday, May 17, 2024
HomeАктуално от днесКацаров: Локдаун няма да има

Кацаров: Локдаун няма да има

Мерките и зеленият сертификат са дали резултат, твърди здравния министър

Няма да има локдаун, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.”Мерките и зеленият сертификат дадоха резултат.
Броят на заразените с коронавирусната инфекция намалява”, добави още здравният министър, цитиран от БТА.
“През цялото време не сме залагали на страха,не сме се опитвали да плашим хората и да използваме страха от заразата, за да ги мотивираме да спазват противоепидемичните мерки, а напротив – през цялото време настоявахме хората с разума си и с чувството си за отговорност да приемат, че това зависи от всички нас”, каза още Кацаров.
Той благодари на хората, както и на медиите, станали част от общонационалните усилия да се справи със заразата.Проф. Мира Кожухарова добави, че от две седмици в по-голямата част от страната е започнал да спада темпът на нарастване на заболелите. Нека да продължим този успешен ход надолу. Заразените с COVID-19 намаляват, добави Кожухарова, цитирана от БГНЕС.Здравните власти обявиха още, че в България ще се ползват моноклонални антитела за лечение на пациенти с COVID-19, които не са хоспитализирани.

Припомняме, че ден по-рано Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) препоръча на ЕК да разреши два препарата за лечение на COVID-19. Става дума за медикаментите Ronapreve и Regkirona – моноклонални антитела, които ще са първите по рода си, които получават официално разрешение за употреба.
Моноклоналните антитела се вливат директно със системи в човешкия организъм. Нов лекарствен продукт – имуносупресор ще се ползва в болниците след две или три седмици, обявиха още на брифинга.

RELATED ARTICLES

Most Popular