Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаКметовете и общинските съветници в Дупница дадоха обет: Ще работим за хората

Кметовете и общинските съветници в Дупница дадоха обет: Ще работим за хората

Костадин Костадинов отново оглави местния парламент

Председателят на Общинския съвет в Дупница от последния мандат Костадин Костадинов, издигнат от Местната коалиция КОД („Консервативно обединение на десницата“ – ВМРО – „Български възход“),остава на поста. Той бе избран с таен вот от 15от 29 – те си колеги по време на първото заседание наместния парламент. „За“ Костадинов гласуваха 15 души, при подкрепата на 8 съветника за Емил Гущеров от ПП ГЕРБ и 6 недействителни бюлетини.

„Залата си е същата, председателят е същият, но новият Общински съвет няма да е същият.Народът на Дупница избра в този Общински съвет да са 12 формации. Това обуславя нуждата да имаме много силен диалог, нуждата да мислим и работим така, както говорехме по време на кампанията, нуждата да работим така, че да има ефект за гражданите на общината“, заяви шефът на Общинския съвет.

На заседанието клетва положиха новоизбраните общински съветници, кметът на общинатаПърван Дангов,предложен от „БСП за България“, и кметовете на селата, в които имаше избори. Това са Явор Митов – в Баланово, Христо Христов – в Бистрица, Валери Върбанов – в Блатино, Божидар Стоев – в Джерман, Цветелина Илиева – Иванова – в Дяково, Десислав Начов – в Крайници, Утеха Маноилова – в Пиперево, Райко Цветков – в Самораново, Славчо Димкин- в Червен брег, и Софка Скоклева – в Яхиново. Всички те получиха удостостоверения за встъпване в длъжност, които им връчи председателят на Общинската избирателна комисия Мария Чомакова, и подписаха клетвени листа.

Тържествената сесия откри управителят на област Кюстендил Александър Пандурски.„Няма да бъде лесно на никого от вас, но ситуацията в страната е такава – трябва да положим максимално усилия, да намерим начин да се преборим със страстите си, да търсим своята възможност да помогнем максимално на родния си град, на родните си села, на общината. Защото само в единодействие, само с  еднопосочни действия вие може да постигнете това, което заслужавате. Дупнишката община е икономически най-силната община в областта. За нейните постигнати резултати сега няма да говоря, но вие сте отборът, който дава възможност на нашата област да има съответния икономически облик. Старайте се да направите всичко, което зависи от вас, за да може община Дупница да просперира“, обърна се към новоизбраните управници областният управител. Губернаторът пожела „на добър час и късмет“ на съветниците и кметовете в предстоящите 4 години.

„Приемам с огромна отговорност доверието, което ми гласувахте всички вие, и заявявам, че всичко, което аз и екипът ми говорихме по време на предизборната кампания, ще бъде следвано. А именно- принципът на прозрачност, принципът на отговорност, принципът на човешко отношение към всеки един гражданин и решаване на неговите проблеми. Защото най-големият капитал, най-голямото богатство в нашия град и нашата община са хората, които живеят тук. Каквито и тротоари и улици да имаме, когато нямаме отговорни хора, когато нямаме усмихнати хора, когато нямаме съзидателни хора, ние не правим нищо. Изборите свършиха в неделя. Лично за мен кампанията започва от днес. Но това не означава, че в моите действия ще има реваншизъм. Нека всичко онова, което изтече по време на кампанията, да си остане там“, обърна се към дупничании към съветницитеПърван Дангов.

По традиция, преди избора на председател първото заседание води най-възрастният общински съветник – Виолета Инкьова от ГЕРБ. „Пожелавам ви да работите така, че да се вземат законосъобразни и целесъобразни решения, които да са единствено и само в полза на жителите на община Дупница. И нека добрият тон никога да не напуска тази зала“, посочи  Виолета Инкьова.

Общинският съвет застана зад кандидата за кмет на ПП „Възраждане“ Методи Захаринов, който е осъден на 6 г. затвор за притежание на фалшиви евро, и за него е издадена Европейска заповед за арест и екстрадиция в Гърция. Бойко Христов от БСП прочете декларацияот името на колегите си, с която се обръщат към президента Румен Радев да помилва Захаринов. „Според нас постановената присъда на Методи Захаринов в гръцкия съд е изключително несправедлива. На първо място, като размер на определеното наказание. И на второ място, тя е постановена в разрез с европейското законодателство – налице са нарушени права на защита, липса на преводач и др.“,се казва в документа.

На сесията бе избрана временна комисия, която да изготви проект за Правилник на Общинския съвет. В нея са Иво Петров от „БСП за България“, Емил Гущеров от ПП ГЕРБ, Георги Георгиев от „Глас народен“, Ася Давкова от „Народен съюз“, Павел Коларски от  „Бъдеще за родината“, Георги Георгиев от коалициятаКОД, Иво Ников от ПП-ДБ, Йонко Гергов от „Партията на зелените“ и Шейхриар Златарска от ДПС.

Първата сесия за мандат 2023 – 2027 започна с поздрав към присъстващите, за които пя Женската фолклорна група към читалището в Бистрица. На заседанието присъстваха служители в общинската администрация, активисти на 12-те политически сили, представени в местния парламент, граждани. На почетно място – до новоизбраните управници, бе архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски. Докато съветниците заседаваха, служители в общината премахнаха загражденията на входа на сградата. Неофициално от екипа на кмета казаха, че утре ще бъдат обявени имената на новите зам.-кметове, а една от първите задачи на новата управа ще е свързана с В и К.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

2 COMMENTS

  1. По делата им ще ги познаем ,а не по обета.От избора на председател се вижка колко добре ще работят.

Comments are closed.

Most Popular