Saturday, May 18, 2024
HomeРегионКюстендилКметът: Болницата в Кюстендил издъхва

Кметът: Болницата в Кюстендил издъхва

  • Отчаяният вопъл на всички медици е: носете маски, но не на брадата, каза Петър Паунов

Болницата в Кюстендил е на път да бъде блокирана. 27 души в момента лежат там в тежко състояние. Вчера 44-годишен мъж загуби живота си, в момента има човек, който е в изключително тежко състояние и интубиран. Това съобщи кметът на община Кюстендил Петър Паунов. Той за пореден път излезе с призив във връзка с Ковид пандемията и предаде молбата на медицинския персонал от болницата. “Единствената молба на всички, които се грижат за нашето здраве, е всички да носят маски, и то не на брадите, а да покриват лицето, както са правилата. Отчаяният вопъл действително на всички медици е: носете маски. Всеки ден имаме по 25-30 човека заразени от всички възрасти. Моля, носете маски, спазвайте дистанция, ограничете всякакво излишно движение и хората, които са възрастни, рисковите, да бъдат изолирани обезателно. 5-6 много тежко болни очакват в момента резултатите от тестовете, вероятно които ще се потвърдят. Медицински специалисти вече са болни, учители също. Всеки от нас, неспазвайки тези предписания, е потенциален заразител на най-близките си хора. Лекарите вече са на ръба, няма нужда да им пляскаме или да сме доброволци, доброволци сме, ако си носим маските”, каза Паунов.

Кметът добави още, че всеки, който е поставен под карантина, може да се възползва от социалните услуги, които предлага община Кюстендил. Към момента над 700 карантинирани лица са получили нужната помощ.

Паунов бе категоричен и че всеки, нарушил карантината, ще си получи последствията по закона и призова – ако някой види за такова нарушение, да сигнализира. “Подавайте сигнали своевременно, ако има хора, които не спазват карантината. Огнищата в момента са на работни места, десетки случаи обслужваме ежедневно от Социалния патронаж. Изолацията е основното, за да предпазим околните. Щом има температура, щом се появи кашлица, веднага трябва да се самоизолираме. Вече имаме двама такива колеги. С тестовете претоварваме системата допълнително, лекарите преценяват кога трябва да се тестваме. Изследват се най-тежките”, каза още Паунов и допълни, че ще се проверяват големите търговски обекти и вериги в града за стриктното спазване на мерките.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular