Sunday, May 19, 2024
HomeРегионСапарева баняКметът Калин Гелев: Туризмът в Сапарева баня замря, някои от хотелиерите ще...

Кметът Калин Гелев: Туризмът в Сапарева баня замря, някои от хотелиерите ще кандидатстват  по мярката „60/40“

  • Съгражданите ни са съвестни, спазват противоепидемичните мерки

  • Над 500 жители на общината получиха пакети за Великден

Около 30-ина души са под карантина на територията на община Сапарева баня. Това са предимно международни шофьори, които са се прибрали от курсове в чужбина.
„За жалост имаме един установен случай на заразен от коронавирус. Това е мъж на 38 години от село Ресилово и служител на ТЕЦ „Бобов дол“. Надявам се да няма повече такива случаи, обстановката, както в Сапарева баня, така и в селата е спокойна“, каза пред „Вяра“ кметът Калин Гелев.
Градоначалникът похвали и местните доброволци, които са били много активни по време на Великден:
„Доброволците ни са около 55 души в общинския оперативен щаб. Още в самото начало се записаха доста хора. Имаше изключително много желаещи, последните 20 дни не сме набирали още, защото тези са ни достатъчни. Тези хора помогнаха много за Великденските празници, когато раздадохме пакети с храна на нуждаещите се. Те бяха осигурени от общинската администрация и от политическа партия ГЕРБ и в тях имаше козунаци, яйца, ориз и брашно. На територията на община Сапарева баня бяха раздадени такива помощи на над 500 души“.
Той коментира и как приемат неговите съграждани извънредното положение и спирането на туризма. По неговите думи вече 6-7 фирми са кандидатствали по т.нар. програма „60/40“ за помощ от държавата.
„Със сигурност сапаревобанци, които имат хотели и къщи за гости, ще кандидатстват за държавната помощ 60/40. Поне 6-7 фирми минаха през мен с искане за установяване дали са си платили данъците в общината, за да могат да си подадат необходимите документи. За жалост туризмът е замрял. По някои национални медии се появиха информации, че по време на Великденските празници тук е имало много автомобили със софийска регистрация. Това обаче не бяха туристи. Имаме изключително много наши съграждани, които се трудят и работят в София и някои от тях си дойдоха у дома за Великден с декларации. Не се е наблюдавал наплив на туристи. Моят кабинет гледа към главната улица и за съжаление виждам едно замиране, вече няма туристи. Нашите съграждани са дисциплинирани и са си затворили къщите за гости и хотелите. Колкото по-бързо премине тази невидима заплаха, толкова по-добре. Когато не си добре икономически, няма как да си напълно добре и здравословно и психически“, допълни Калин Гелев
Той завърши с това, че жителите на Сапарева баня показват голяма дисциплина и стриктно спазват противоепидемичните мерки.
„Хората на територията на общината спазват всички препоръки. Тук-таме имаме сигнали от добросъвестни граждани за недобросъвестни такива. Например вчера посетихме един магазин в Сапарево, но нещата не бяха така, както беше описано в сигнала. Ще помоля хората да са лоялни, да дават сигнали с имената си. Не е приятно, когато получим анонимен сигнал и се установи, че той не е верен“, завърши кметът на Сапарева баня.

Димитър ИКОНОМОВ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular