Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионБанскоКметът на Белица раздава курбан за здраве заради разбитата къща

Кметът на Белица раздава курбан за здраве заради разбитата къща

Фирмата, виновна за инцидента, поема всички разноски по щетите, и Радослав Ревански ще помогне с лични средства

Кметът на Белица заедно с инж. Мария Мраценкова, която е и конструктор, направиха оглед на пострадалата къща след инцидента, при който в нея се вряза ремарке с дърва и събори част от нея. На огледа присъстваха още собственичката на пострадалата къща и собственикът на камиона, които направиха обстоен преглед на нанесените щети.
След констатация за състоянието на жилищната постройка кметът Радослав Ревански настоя да бъдат изградени нови колони и покрив. Той сподели, че ще помогне и със собствени средства и ще даде курбан за здраве на хората в Белица.
Същевременно стана ясно, че с огромна благодарност към всички жители на община Белица за организираната дарителска кампания по желание на собственичката на къщата Величка Чонкова тя се преустановява до момента, в който се установи, че има необходимост да се събират средства. Причината е, че фирмата извършител е заявила, че поема всички разноски по нанесените щети. “Ремаркето се е забило в къщата. Аз в първия момент реших, че само прозорците са счупени, защото тя е с каменна основа. Помислих си, че смяната на едни прозорци не е толкова страшно, но като дойдох и видях какво е положението… Тук ми е минал животът и за миг го виждаш срутено. Нощта я прекарах при дъщеря ми – сега съм малко по-спокойна”, сподели Величка Чонкова. Камионът се прибирал от пореден курс в гората, когато ремаркето се откъснало и се забило в къщата. По чудо в този момент собственикът на дома не е бил у дома. От община Белица са създали нужната организация, за да започне укрепването на къщата.
“За съжаление материалните щети, нанесени върху къщата, са доста сериозни. Общината не за първи път ще помогне на бедстващи хора. Направена е организация за временното укрепване на къщата. Паралелно с това се извършват конструктивни обследвания. Ще се вземат решения, които да дадат възможност така да се укрепи къщата, за да няма бъдещи инциденти”, обясни инж. Мария Марценкова от община Белица.
Засега не е ясна причината за катастрофата, основните версии са за превишена скорост или техническа неизправност.
“Превозът е редовен, това си е обект на фирмата, която извозва дървесината, тя е маркирана и експедирана с превозен билет. Според мен е някаква техническа неизправност на превозното средство”, заяви Хюсеин Шериф от община Белица.

RELATED ARTICLES

Most Popular