Friday, May 17, 2024
HomeРегионБанскоОпашки за лифт и ковид тестове в Банско, кувертите за Нова година...

Опашки за лифт и ковид тестове в Банско, кувертите за Нова година продадени на 100%

Курортният град е препълнен с туристи, на 1 януари тръгва традиционното кукерско шествие

Банско отново заприлича на себе си от времето преди карантината и ограниченията. Това е видимо и в добрите, и в лошите му страни. Курортният град е препълнен с туристи вече цяла седмица. Хотели, заведения и магазини работят на пълни обороти. А прословутите опашки на начална станция на кабинковия лифт се извиват както преди. Броят на чакащите се увеличава, въпреки че вече са в сила новите цени на билетите за кабинката и ски картите. Заедно с влизането в сила на по-високите с 13% цени за ползване на ски съоръженията вече са пуснати за ползване всички трасета в ски зоната. Въпреки драстичната промяна в температурите, които се повишиха с повече от 10 градуса за няколко дни, условията за ски по пистите са чудесни.

Планинските спасители и специалистите обаче изрично подчертават – да се кара само и единствено по пистите. Всички терени извън тях, независимо дали са в откритите, или в гористи части на планината, са изключително опасни. Планинският курорт е липсвал на хора от целия свят. За празниците градът е пълен с туристи от различни държави. Преобладаващият брой са от съседна Гърция, след тях се нареждат туристите от Великобритания и Израел. Динамичното движение през границите създава нов вид опашки в Банско – пред лабораториите за ковид тестове. Според изискванията на държавата, към която пътуват, туристите правят бързи или пср тестове. Антигенните тестове са особено търсени и заради посещенията на заведения. Цените за бързите е от 20 до 30 лева в различните лаборатории, а за пср – 80-100 лв. Резултатите от тестването показват съвсем нисък процент заразени, съобщават от една от най-активно работещите лаборатории.

Обяснението е, че туристите пристигат в България със сертификат, удостоверяващ, че са здрави, а в Банско прекарват по-голяма част от времето си на открито в планината. Напълно са продадени кувертите във всички заведения, в които ще има новогодишна празнична вечеря, показва проверката ни. За тези, които не са успели да се уредят, остава вариантът да си поръчат храна от ресторантите, доставящи на адрес. Новогодишна програма в празничната нощ в Банско няма да има, съобщават от общинската администрация. Но в първия ден на новата 2022 година традиционните кукерски шествия от трите махали в града ще минат по улиците и ще се срещнат в центъра на града. Генералната репетиция с дрънкане на звонци беше направена на Коледа, когато стотици мъже, жени и деца огласиха целия курорт.

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

Comments are closed.

Most Popular