Monday, May 13, 2024
HomeРегионДупницаКметът на Дупница инж. Методи Чимев: Въпросите към РЗИ-Кюстендил потънаха като глас...

Кметът на Дупница инж. Методи Чимев: Въпросите към РЗИ-Кюстендил потънаха като глас в пустиня

  • Общината и към настоящия момент продължава да купува т.нар. „безплатни тестове”, за да продължи дейността на Триажния кабинет

  • Единственият триаж в Югозапада е на път за хлопне кепенци заради недалновидното поведение на здравните институции и Областния кризисен щаб

Като „глас в пустиня”, така определи поведението на Районната здравна инспекция в Кюстендил кметът на Дупница инж. Методи Чимев. Само преди няколко дни той отправи остър упрек към дейността на РЗИ, която не предоставя безплатни тестове на Триажния кабинет и по думите му нанася „смъртоносни изстрели в мирно време”. Кметът отправи публично въпрос към шефа на инспекцията д-р Златко Величков колко теста са получени в областта и как и къде са разпределени те. „И към този момент нямам отговор на поставените въпроси и община Дупница продължава да купува от собствения си бюджет т.нар. „безплатни тестове”, които трябваше да осигури Министерството на здравеопазването. Правим го, за да може кабинетът да продължи да функционира и да бъде в помощ на всички хора от общината. Само в петък през Триажа са преминали 127 души. Още толкова вероятно са потърсили помощ там през почивните дни. Ако тази услуга я няма на разположение за хората, искам да попитам къде щяха да отидат те във времето от петък на обяд до понеделник сутринта, след като всички лаборатории в града са затворени. Между тях има възрастни хора, баби и дядовци, както и малки деца, за които е важно да бъдат тествани, за да могат да получат адекватно лечение или да бъдат приети в болница”, заяви Методи Чимев. Градоначалникът е категоричен, че дейността на кабинета ще продължи, тъй като необходимостта от социалната услуга е належаща и ефективна за хората от Дупница и съседните населени места. Според градоначалника шефът на РЗИ трябва отдавна да е отчел факта, че в града ни всички лаборатории работят до обяд, а събота и неделя са затворени. „Триажният кабинет е единственият, който работи до 18 часа, а заетите в него дават дежурства и през уикенда. Не приемам обяснението на д-р Величков, че безплатните тестове са предназначени единствено на лицензирани лаборатории, тъй като кабинетът не е лаборатория и няма предназначението да издава т.нар. зелени сертификати. Това е социална услуга, която изцяло е поета от общинския бюджет, като целта е да бъде намален натискът върху останалите звена в здравната система, недопускане на смесване на болни и здрави хора по коридорите на лечебните заведения и максимално улеснение за гражданите”, категоричен бе М. Чимев.
„Вяра” първа алармира за липсата на т.нар. „безплатни тестове” на територията на общината. Фактът, че Дупница остана подмината от министерското обещание, се отрази както на хората с очаквания, че чрез тях ще организират дейността на бизнеса си, така и на единствения Триажен кабинет в Югозапада. И ако в Благоевград към настоящия момент се отчита, че липсата на ковид зона и триаж е голям проблем за града и околията, то в област Кюстендил е възможно единственият работещ такъв да хлопне кепенци в разгара на четвъртата ковид вълна заради недалновидност и безотговорност от страна на здравните институции.

Без реакция по възникналия проблем остана и Областният кризисния щаб под ръководството на губернатора инж. Александър Пандурски, от когото също се очакваше да вземе отношение по възникналия казус. Областният кризисен щаб, РЗИ и участващите в него представители би трябвало да са напълно наясно с епидемиологичните последици, които може да нанесе спирането на дейността на кабинета. Средно на ден през него преминават стотици, които при липса на Триаж ще се насочат към частните лаборатории в града, повечето от които заемат кабинети в сградата на Диагностично-консултативния център. Така смесването на потоци от носители на коронавирусна инфекция с останалите пациенти вероятно ще доведе до още по-голям епидемиологичен взрив, какъвто отчетоха в Благоевград точно по същите причини.
Към 06.11.21 год. РЗИ -Кюстендил отчете рекордната заболеваемост за областта от 1067.58 за 14 дни на 100 000 души, а смъртността за същия период достигна до 60.02 %000 .Това са стойности, които са непознати при нито една друга вълна от началото на пандемията у нас. Диагностицираните на домашно лечение в областта са 1408 души, а настанените за лечение в трите лечебни заведения наброяват близо 200 човека. В петък още 9 души починаха за денонощие в област Кюстендил, като 5 от тях са от Дупница.
Триажният кабинет в Дупница бе открит в края на миналата година, като абсолютно всички разходи по функционирането му са за сметка на общинския бюджет. За първите 7 месеца през кабинета са преминали над 10 000 души. С новата вълна кабинетът отвори отново в началото на месец септември. От 1 септември през него са преминали над 4000 жители. През месец септември са тествани 1245 души, от които положителни проби са дали 372-ма, за месец октомври – 2604-ма, от които положителни са 790. От началото на този месец преминалите са над 350, като половината от тях са дали положителен резултат.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular