Wednesday, May 22, 2024
HomeРегионДупницаКметът на Дупница Методи Чимев с ключова пресконференция

Кметът на Дупница Методи Чимев с ключова пресконференция

Кметът инж.Методи Чимев даде пресконференция по актуални въпроси, свързани с Дупница. Заедно с градоначалника, пред журналистите застанаха зам.-кметът Олга Китанова и директорът на Дирекция „Околна среда“ Ели Подгорска.

За повишението в ръста на местните приходи

6 280 000 лева е общият размер на местните приходи в Община Дупница за първите 6 месеца на годината. В сравнение с предходната за същият период, увеличението е с 6% или 345 000 лева повече. Това обяви зам.-кметът по икономическите въпроси Олга Китанова. От тях, приходите от местни данъци и такси са в размер на 4 769 702,82 лева, като за сравнение, през 2022 са били в размер на 4 575 874 лева, т.е. с около 200 000 лв повече. “Обръщам внимание на такса битови отпадъци, събираемостта на която към момента е в размер на 1 832 950,39 лв, а в същото време, извършените разходите за сметосъбиране, извозване, предварително третиране и поддръжка на обществени площи е в размер на 2 389 000 лева. Това е най-големият разход, който правим и дофинасираме”, заяви Китанова, която обяви и другите до сега плащания за периода. 1 119 000 лева са разходвани за ел.енергия и горива, за капиталови разходи – 1 060 000 лева, за текущи ремонти – 705 000 лева, за дофинансиране на социални дейности – 119 000 лева, за спортни дейности – 102 000 лева, за културни мероприятия – 74 000 лева. По европейски проекти пък са извършени разходи в размер на 3 880 000 лева. “Нашите съграждани могат да бъдат спокойни, че въпреки липсата на бюджет, постоянните промени в цените и инфлация, Общината не е спряла да извършва своите дейности. За разлика от някои общини, където минаха в режим икономии – ние не сме спирали осветлението по града и селата, не сме оставили детските градини без отопление, не сме вдигали данъците. При липса на бюджет и допълнителни държавни субсидии за капиталови обекти, ние изпълняваме разчета за разходи, който е приет на Общински съвет. Любопитно е да отбележа, че драстичен е ръстът на приходи от такси за технически и административни услуги, които нарастват с 18%, което показва работеща администрация с по-голям брой предоставени услуги”, допълни инж.Чимев.
Кметският екип уточни, че до 10-ина дни се очаква решение по процедурата за избор на изпълнител за рехабилитация на уличната мрежа в града и селата, за да започне и тази дейност. На финалната права е ул. “Венелин”, а в рамките на 2 месеца се очаква да приключи и ремонтът на ул. “Седма рилска дивизия”. Ще стартира и почистване на речните корита в Яхиново, Червен брег и Крайници.

За отказаното предложение за жилищно строителство над жк „Бистрица“

Изненада от поведението на някои общински съветници на последната сесия на местния парламент, когато бе гледано инвестиционно намерение, изрази инж.Методи Чимев. Както е известно, на сесията в петък, ОбС отказа да влезе в процедура по продажба на имот с начална цена над 1млн. лв над жк “Бистрица” за жилищно строителство.

“Чух много приказки по мой адрес на последната сесия за това инвестиционно намерение. Някакви апокалиптични неща, някакви тайни срещи. Истината е, че идват местни избори и се почва едно гладене на панталони, едно изтъкване и показване, и се правят действия, които да спират нормалната работа на администрацията, създават се пречки за потенциални инвеститори. А в случая говорим за инвестиционно намерение, като забележете – приходът от над 1 млн. лева ще влезе в бюджета при следващия кмет и следващ общински съвет. Коя община отказва такъв приход?! Няма значение кой ще е кмет, това са пари, които няма кой да откаже да влязат в бюджета. 20 пъти го повторих, че тези пари от тази инвестиция ще влязат при новата местна власт, но когато искаш да намериш вариант да си против, винаги ще намериш доводи. Най-нормалното е в жилищен комплекс като “Бистрица” да се запази като жилищен квартал. Не е коректно да обявявам инвеститора, който е внесъл своите намерения, предвид решeнието на ОбС. С постъпването на инвестиционното намерение, на 9 юни веднага съм го резолирал към отделите за последващи действия и входирането му на сесия. Желанието бе за жилищен комплекс от 7 сгради на 4 етажа, озеленяване, детски площадки, амфитеатър… Инвеститорът е показал къде в кои градове какво е инвестирал и реализирал до момента, като само ще кажа, че в община  Бургас има инвестиция на стойност над 16 млн. лева в жилищни сгради. Затова на моменти се чудя политиката дали е хубаво или лошо нещо, но когато говорим за инвеститори в общината трябва да има последователност”, коментира инж.Чимев, който показа и идейния проект на инвестиционното намерение.

За рекултивацията на сметището

Шефът на дирекция „Околна среда“ Ели Подгорска направи коментар относно важната тема за рекултивацията на сметището. Имаме един изключително сложен и труден обект, върху който се извършва един непрестанен мониторинг от управляващия орган на програма „Околна среда” и на самото министерство. Последния такъв одит беше на 1 юни тази година.

Проектът  стартира през 2021г.с  изготвяне на работни проекти и съгласуване, като тези процедури с  енергийния системен оператор отнеха много време. След това беше издадено разрешение за строеж и дейностите по изпълнение на проекта стартираха.

Специфичното за този обект е, че той е изцяло на открито, в подножието на планината и има обстоятелства, които не винаги позволяват дейностите да се извършват в предвидените срокове.

Това, което се случи след стартиране на самите строително-монтажни работи е оформяне на тялото на депото. Отпадъкът се събира, уплътнява се и се поставя една мембрана, която не позволява в почвата да проникват опасни вещества.

Това депо е около седемдесет  годишно и в процеса на работа извън тези граници бяха открити още отпадъци, което наложи преработка на самия работен проект и последващото му съгласуване.

Към настоящия момент проектът е спрян поради лошите метеорологични условия през месец юни. Около 70 % от дейностите са изпълнени, но това, което предстои изцяло зависи от времето. Полага се гел-текстил, който изисква сухо време и почва, която да не е много влажна, обясни Подгорска.

Това, което предвиждаме да осъществим, ако климатичните условия позволят е да се направят канавки, да се положи гел-текстил и след това да се насипе почвата и хумуса отгоре. Планираме в края на месец август да имаме рекултивирано депо под форма само на техническа рекултивация. Тя се поема от оперативната програма, след което ще се извърши и биологичната рекултивация, която е за сметка на община Дупница. Тази част на проекта  ще се обезпечи от отчисленията, които събираме по закона за управление на отпадъците, категорични са от общинската управа на Дупница.

За депото за отпадъци

Във връзка с коментари по отношение на проекта за изграждане на регионално депо, Методи Чимев разясни хронологично етапите, през които е преминала неговата реализация до момента.

През 2013 г., е издаден положителен ОВОС за избраното място за изграждане на депото, започват процедури по обжалването му, които отнемат около 4 години. През януари 2017 г., след съдебното решение на последната инстанция този ОВОС влиза в сила.  Тогава сдружение „Рила еко”, в което влизат шестте общини от област Кюстендил, на свое общо събрание взема решение за изготвяне на работен проект и за кандидатстване за финансиране. Въпросният проект е предаден през 2018 год. за съгласуване. Възникват допълнителни процедури по преотреждане на земи, касаещи периметъра за изграждане.

Успоредно с това на 31.3.2017г. на своя сесия  ОбС Дупница с Решение № 32 дава съгласие за кандидатстване. А с Решение №78 от 26.5.2017г. е дадено съгласие и за подписване на Споразумение за партньорство на трите общини – Дупница, Сапарева баня и Бобов дол, за изграждане на компостираща и сепарираща инсталация.

Инженер Чимев изрази огорчение във връзка с нападките на последната сесия, обвиняващи общинското ръководство, че е държало в неведение и тайна неща, съпътстващи този процес. Той подчерта, че в гореспоменатите решения на Общински съвет ясно е указано, че ще има съфинансиране, както и недопустими разходи, които следва да бъдат осигурени от община Дупница и другите партньори.

През месец декември 2018 г. вече е подписан договора за безвъзмездна финансова помощ  с МОСВ в качеството му на управляващ орган по ОП „Околна среда” за изпълнение на проекта „Проектиране и изграждане на инсталация за компостиране”. Стойността му тогава е 11 317 350 лв., а по-късно  след индексация става 12 629 256 лв., от които  европейско и национално финансиране в порядъка  на 8 179 864,05 лв Собствения принос на общините партньори 2 356 812,00 лв., разделен между трите общини , които участват, както следва: община Дупница – 1 732 319 лв., община Бобов дол – 330 804 лв. и община Сапарева баня – 290 688 лв.

Един от недопустимите разходи е ДДС върху тази сума в размер на 2 092 579,00 лв., което е възстановим разход, съгласно закона. Кметът напомни, че на всяко плащане , което се прави и се фактурира с ДДС има възстановяване от НАП. Разходите извън безвъзмездна финансова помощ по проекта включват освен ДДС и други,недопустими разходи –биофилтър, ако има неверифицирани разходи и самото съфинансиране. Към 26.6.23г. по проекта са разплатени 5 959 484 лв. Възстановените средства , получени от ОПОС са 3 487 744 лв., възстановеното от НАП  ДДС – 893 255 лв.

На всяко плащане, община Дупница, с необходимите документи търси верификация. В момента също тече такава – обясни Чимев. Той даде разяснения и по отношение на срока на проекта, който е удължен до 22.4.2024г. след изпращане до управляващия орган по ОПОС на мотивирано искане от страна на общинската администрация на  30.8.22г. В него са изтъкнати обективните причини, довели до забавяне, а именно – изгубеното време по обжалване на самата процедура по  избор на изпълнител, която е минала както през КЗК, така и през Върховния административен съд.

Необходимо е и време за финансиране и изграждането на външните връзки. Зам.-кметът Китанова съобщи, че през изминалата седмица е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител  за тези връзки – ел.захранване, вода и канал. Проведени са много разговори с ОПОС и ПУДОС, както и с експерти на министерството и в резултат на усилията на общинското ръководство и изграждането на довеждащата инфраструктура, която касае и двата проекта – и клетката на депо, и компостиращата и сепарираща инсталация, ще бъде финансирано от ПУДОС.

Кметът напомни, че във връзка с реализацията на проекта е взето решение на Общински съвет за участието на общината чрез външно финансиране от Фонд Флаг в размер на 3 850 000 лв. С тези средства е трябвало да се обезпечат плащания по дейност, след което разходите се верифицират.  Съфинансирането на община Дупница е в размер на 1 732 319,35, която сума е фиксирана в решение на Общински съвет и в това решение се дава съгласие тя да бъде осигурена от общинските отчисления по чл.64. Кметът Чимев категорично опроверга коментарите за съфинансиране по проекта в размер 3 500 000 лв. Освен това подчерта, че няма никаква опасност от закъснения на проекта, които да доведат до изискуемо връщане на изразходван ресурс, защото за всяко удължаване на сроковете има подписани споразумения. Той обърна внимание и на факта, че в последните три години политическото и административното ръководство на държавата се променя неколкократно и това води до още повече забавяния в планираните процедури. Договорени  след дълги и трудни разговори стъпки в реализацията на проекта губят своята актуалност при смяна на ръководствата на управляващите органи на финансиращите институции.

И все пак, през 2021г. проектът е внесен в областна администрация Кюстендил за издаване на за разрешение за строеж. Такова е получено едва през месец април 2022 г. и отново е влязло в режим на обжалване. След процедурите през всички  институции, които имат отношение, то влиза в сила и през месец август 2022 г. община Дупница кандидатства за финансиране от ПУДОС. През месец октомври 2022 г. общината получава отговор, че проектът отговаря на условията и е допустим за разглеждане и финансиране. На 3 април 2023 г., след 7 месеца и множество срещи на заместник кмета Олга Китанова, проектът влиза за обсъждане на управителен съвет на ПУДОС. Решението на УС обаче е отложено за следващо заседание с мотиви, че има уточняващи въпроси. В цялата кореспонденция на организацията и общината никъде няма твърдения, че се налагат промени на технологични решения и изцяло нов проект. Но проектът продължава в режим на постоянни уточнения и промени, които се извършват и след това се налага да се правят нови и нови такива. Това е довело  и до търсене на съдействието на областния управител и след среща на 2.6.2023год. с ресорния министър процедурата влиза в един по-ускорен режим.  На тази среща става  ясно, че ПУДОС не разполага с финансов ресурс в рамките на тази календарна година за цялостно изпълнение на проекта. Затова е предложено той да бъде разделен на два етапа – етап 1: изграждане на тези външни връзки и етап 2 – изграждане на самата клетка. За тази календарна година ресурса на ПУДОС позволява единствено финансиране на първия етап.

По проекта за изграждане на клетка на депа ангажимент ще имат шестте общини от област Кюстендил и отново ще има съфинансиране за разходи по паркоустройство на терена, за ограда и за закупуване на техника, която е необходимо да оперира на мястото на депото, за да може то да функционира. Тези разходи ще бъдат съфинансирани от шестте общини от отчисленията, които правят по член 64, посочи в заключение кметът на Дупница М.Чимев.

RELATED ARTICLES

Most Popular