Saturday, May 18, 2024
HomeАктуално от днесКметът Паунов иска от ЧЕЗ детайлно изясняване на ситуацията с пожарите

Кметът Паунов иска от ЧЕЗ детайлно изясняване на ситуацията с пожарите

Настоява за среща с новите собственици на дружеството

Община Кюстендил ще изпрати писмо до новите собственици на ЧЕЗ с покана за среща, съобщи на пресконференция кметът на Кюстендил Петър Паунов. “Искаме детайлно изясняване на ситуацията с пожарите, за да споделим нашите впечатления и впечатленията на всички наши съграждани. И ако досега се ядосвахме и притрепервахме, когато зимата спре тока в малките населени места, при всеки по-бурен вятър, сега видяхме, че има и по-страшни неща, а именно – застрашени са имоти, човешки животи”, сподели градоначалникът. ” Хиляди декари гори вече са опожарени и съсипани. Титулярът е длъжен да почиства сервитутните зони чрез изсичане на дървета и клони. Дори в населените места, когато има жалба, общината няма право сама да ги среже тези клони. При силен вятър по цели нощи много от малките населени места сме страдали. Включително и на празници като Богоявление и Йордановден хората седят без ток в зимните студове. Но тази година, със заплахата за човешки животи или със загубата им, няма как да се твърди, ясно е, че всеки търси оправдание”, коментира Паунов по адрес на ЧЕЗ.

Градоначалникът коментира наблюденията си, че от дружеството от години не правят просеки, които да гарантират достъп до обектите при аварии. Той съобщи, че заради заплетени клони на дървета гърмят далекопроводите. “От чашките-предпазители се изсипват искри, които водят до тежки пожари. Има доказателства и снимков материал за вплетени клони в жиците”.

Кметът Петър Паунов ще изпрати на ЧЕЗ официална покана за среща, за да им представим реалната ситуация. “Убедени сме, че съвместно ще намерим решения по най-бързия начин как да бъдат подобрени условията за експлоатация”, коментира градоначалникът на Кюстендил.

Стана ясно още, че 1470 лева са постъпили като дарения по сметката за пострадалите от с. Долно село. Общинска комисия е обходила над 50 постройки, като само 1 от тях е била постоянно обитаема и 1 временно обитаема.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular