Friday, May 17, 2024
HomeРегионКюстендилКметът Паунов: 61 души са под карантина в община Кюстендил

Кметът Паунов: 61 души са под карантина в община Кюстендил

  • Няма санкционирани за нарушаване на разпоредбите, каза още градоначалникът

  • С червени ленти ограничиха достъпa до детските площадки

 

61 души са под карантина към моменти в община Кюстендил. Това каза на днешната пресконференция пред медиите кметът Петър Паунов. Градоначалникът заяви, че по време на извънредно положение препоръките на началника на Националния кризисен щаб са закон.

“Нека всеки един от нас да не забравя, че по време на извънредно положение препоръките на началника на Националния кризисен щаб са закон, така че се стараем да спазваме всички препоръки. Да работят само аптеки, бензиностанции и хранителни магазини. Всичко друго, където има предпоставка за струпване на хора, е изключително опасно. Слава Богу, тук нямаме случай, но вирусът е само на 80 км от нас, а проблемът е лавинообразното му разпространение. В момента, в който бъде констатиран един случай – това означава затваряне на цели отделения. Представете си какво ще стане с всички хора, които са на хемодиализа, с всички бременни жени, с всички, които след това няма да имат достъп до болницата. Към момента 61 човека са под карантина, на двама от тях тя изтича днес. Очакват се нови 4 декларации, подадени от Видин”, информира градоначалникът на Кюстендил. Той добави, че към момента няма санкционирани фирми, заведения и хора за неспазване на разпоредбите.

Детските площадки вече са оградени с червена лента

От понеделник детските площадки вече са оградени с червена лента, която обозначава, че обектът не трябва да се посещава. „Всеки може да вземе децата, да отиде на село, подгответе дворовете, изчистете ги. Със съседи, приятели и близки общувайте само през оградата. Посещенията в момента са абсолютно нежелателни. Ако всички в България спазват препоръките, на 29-и март ще можем да се върнем към един нормален ритъм на работа и живот. Пропускателният режим в Общината е налице. Всеки, който има възможност, нека да ползва електронните услуги. Социалният патронаж е насреща и винаги ще съдейства на хората, които имат нужда. Моля ви без паника и струпване. Силно съм разочарован от една от хранителните вериги в Кюстендил за положението, което беше допуснато в петък. Да знаете, че ще бъдем много резервирани към хора, които се изкушават и поставят в опасност околните. Тази верига взе необходимите мерки, но отново напомняме, че повече от 50 човека не трябва да има в един салон. За средните вериги ограничението е 20. Готови сме, ако трябва, да се поставят и КПП-та. Тук става въпрос за нашата отговорност“, категоричен бе кметът Петър Паунов.

Краси Ценкова

RELATED ARTICLES

Most Popular