Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаКметът Първан Дангов се похвали с чужда пита!

Кметът Първан Дангов се похвали с чужда пита!

Община Дупница отдели нищожните 1500 лв. за „Дупница Рън”, но отчете ползите като свой актив

 

Община Дупница отдели нищожните 1500 лв. за провеждането на лекоатлетическото състезание „Дупница Рън”. Всички останали средства по организирането на шестото поред издание на спортното събитие са осигурени от местни спонсори, довериха ангажирани с провеждането на форума.

На тях се е паднал сериозния ангажимент по обезпечаването на награди за участниците, както и поемането на всички допълнителни разходи, съпътстващи представянето на Дупница като град домакин.

Нищожният бюджет отделен от местната хазна не попречи обаче на кмета Първан Дангов гордо да открие „Дупница Рън” 2024 г., както и да даде старт на надбягванията в дистанциите 8 км и 1 миля (1.6 км.). Общината отчете още присъствието на 314 състезатели от цялата страна.

„През тази година изданието се радва на огромен брой участници, а именно 314. Организатор на шестия лекоатлетически пробег е „Рън България“ и се провежда със съдействието на Община Дупница”, написаха на официалната си страница от Общината, като пропуснаха да уточнят, че спомоществователството на кметството се изразява в осигуряването на скромните 1500 лв.

Пет поредни години предвидените средства от бюджета на  община Дупница бяха в размер на 5 000 лв., което значително намаляваше усилията на местните домакини, върху които лежи тежката отговорност по осигуряване на допълнителни средства, реклама, озвучаване, настаняване на състезатели и гарантиране на всички условия за безопасно протичане на големия спортен форум.

Провеждането на държавното първенство по таекуондо и „Дупница Рън” превърнаха града в спортна столица през уикенда. Знакови имена, държавни и политически личности уважиха двете прояви. Над 1 200 участници от 35 български клуба  претендираха за титлата шампион на България по таекуондо в различните  възрасти. Организаторите от „Рън България” пък отчетоха завиден брой участници в двата пробега.

Провеждането на спортните  събития доведе в града хиляди участници, съпътстващи екипи, родители  и зрители. Приливът на посетители успя да раздвижи местния пазар. Собственици на заведения, магазини и хотели  отчетоха значително по-висок дневен оборот. В настаняването на състезателите и техните семейства се включиха дори и съседни общини.

Това обаче не е отчетено от Общината като възможност за добра инвестиция, а напротив. През тази година отделените средства от бюджета на Общината за провеждането на подобни прояви  са драстично орязани. Това кара част от организаторите да се замислят дали градът да остане в спортните календари през идната 2025 год.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular