Friday, May 17, 2024
HomeРегионКовид налазва Югозапада, до болница стигат предимно възрастни и хронично болните

Ковид налазва Югозапада, до болница стигат предимно възрастни и хронично болните

Медиците недоволни, че за същия труд и при същия риск вече не получават средства за лечение на пациенти с коронавирус

 

 

Увеличават се случаите на заболелите в Благоевград, но на този етап няма сериозен натиск към здравното заведение.Това съобщи управителят на Многопрофилната болница за активно лечени, д-р Огнян Митев. „Засега се справяме без проблеми. Заети са леглата в Инфекциозно отделение, което е с капацитет от 12 души, плюс допълнителни 3 легла и около 15-сет души във Вътрешно отделение. Повечето настанени са възрастни хора с други заболявания и ковида им е като допълнително насложено заболяване, което ги довежда при нас”, разказа д-р Митев. Той уточни, че управляваното от него здравно заведение разполага с необходимите медикаменти за лечение на коронавирусната инфекция и не изпитват затруднения.

Осезаемо покачване на броя на заразените с коронавирусна инфекция отчитат и в Кюстендил. „Увеличението може да се види по броя на чакащите по коридорите пред  спешните кабинети. Повечето от тях са амбулаторно болни и се лекуват в домашни условия. До болница стигат само хора  с тежки придружаващи заболявания и неваксинирани възрастни с хронични заболявания. В момента в болницата се лекуват само 3-ма души”, съобщи директорът на болницата в Кюстендил,  д-р Александър Величков. По негови наблюдения настоящия подвариант на COVID-19 протича сравнително без усложнения. Характеризира се с висока температура, леки болки в гърлото , сравнително лека кашлица и главоболие, които отшумяват в рамките на няколко дни, при правилно симптоматично лечение. МБАЛ „Никола Василев” е обезпечена и не изпитва затруднения свързани с лекарствени препарати. „Имаме всичко необходимо за лечението на коронавирусна инфекция. Няма връзка с миналите периоди, когато имаше подобен глад”, категоричен е д-р Величков.

В сезона на летните жеги покачване на заболеваемостта отчитат и в Гоце Делчев. „Увеличават се болните. В Инфекциозно отделение са настанени за лечение 9 души, като само 1 от тях е в по-тежко състояние. Всички са неваксинирани. Това са пациенти, които са по-възрастни и с хронични заболявания. Лекува се и млад мъж, който обаче също е с хронични заболявания. В Детска отделение има 1 дете, което следствие на инфекцията е с ларингит. От лабораториите разбирам, че в последните няколко дни има доста повече отчетени новозаразени, но голямата част  от тях се лекуват в домашни условия”, съобщи д-р Ангел Тонгов,  заместник-управител на гоцеделчевската болница  „Иван Скендеров“. Той смята, че на този етап вече не може да се прави връзка между това дали хората са летували някъде и впоследствие са се заразили или това се е случило на местна територия. „Вирусът вече си се разпространява и повечето от хората са се заразили без да ходят някъде. Това са местни хора, които не са ходили никъде.Няма връзка с пътувания на почивка”, коментира още д-р Тонгов.

Управителите на лечебните заведения в Югозапада изразиха недоволството си от факта, че медицинският персонал вече не получава допълнителни средства от държавата за работа „на първа линия”. „Правителството спре плащанията и естествено, че хората не са доволни, защото за същия труд, със същия риск и същата отговорност вече получават значително по-малки заплати. Откакто бяха  премахнати допълнителните средства, персоналът взима двойно по-ниско възнаграждение. И сега продължават да си вършат работата с отговорност и да лекуват хората, но този труд вече не се заплаща по този начин. Колегите в Бърза помощ продължават да получават допълнителни средства, но лекарите и медицинския персонал в болниците е ощетен в това отношение”, коментира д-р Тонгов. Същата позиция изразиха и управителите на болничните заведения в Кюстендил и Благоевград, които споделиха, че заетите в ковид отделенията продължават да  работят в рискови условия, но за съжаление не получават предишното заплащане за труда си, което не се посреща добре от гилдията.

Припомняме, че с края на извънредната епидемиологична обстановка в страната от НЗОК бяха спряни парите, давани изрично за лечение на пациенти с коронавирус.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular