Sunday, May 19, 2024
HomeРегионБлагоевградКовид отстъпва! Пиринско влезе в зелената зона  

Ковид отстъпва! Пиринско влезе в зелената зона  

В МБАЛ “Благоевград” са заделени 40 легла за бежанци

 

Област Благоевград премина в зелена зона по заболеваемост от COVID-19 на двуседмична база. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. В областта заболеваемостта е под 100 на сто хиляди души население.

“Заболеваемостта от COVID-19 в област Благоевград е 92 на 100 000, а в сравнение със страната като средна заболеваемост е 416 – няколко пъти по-ниска. В лечебните заведения в областта към този момент от инфекцията се лекуват 71 лица – в МБАЛ-Благоевград – 21, МБАЛ „Пулс“ – 8, МБАЛ „Иван Скендеров“ гр. Гоце Делчев – 23, Разлог – 6, Сандански – 9, Тубдиспансера – 2, Специализираната болница по онкология „Св. Мина“ 4″, това съобщи за Радио Благоевград д-р Калоян Калоянов, директор на Регионалната здравна инспекция.

В област Благоевград имунизираните са 150 000, от които със завършен курс са 72 000. Наблюденията сочат, че за тези две години станахме по-отговорни за здравето си. При първата и втората вълна нямаше лекарства, ваксини, предпазни средства, докато сега системата е по-подготвена, хората са по-информирани и няма този страх, който го имаше в началото от неизвестното“, обобщи 2-годишния период от началото на пандемията д-р Калоянов. Предвид общия брой ваксинирани в страната и преболедували, към този момент до голяма степен може да се говори за колективен имунитет. Той уточни, че не съществуват никакви проблеми да бъдат имунизирани украински бежанци при заявено от тях желание, както и да им бъде оказвана специализирана медицинска помощ. В МБАЛ-Благоевград има определени 40 легла за тях, както и 5 легла в отделението по неонатология за новородени.

Областите Кюстендил, Пазарджик, Смолян и Кърджали са в жълта зона.

10 нови случая на  COVID-19 в Кюстендилска област отчита РЗИ за изминалото денонощие. Най-много са новозаразените в общините Дупница и Кюстендил – по 4. По един нов случай е регистриран в общините Бобов дол и Сапарева баня. В останалите общини няма новозаразени. Починали за изминалото денонощие също няма.

156,92  на 100 000 души е 14-дневната заболеваемост от коронавирус в Кюстендилска област. В община Бобов дол тя е 251,5 в община Бобошево – 116,4, в община Дупница – 161,1, в община Кочериново – 139,5, в община Кюстендил – 206,6, в община Невестино – 51,1, в община Рила – 242,9, в община Сапарева баня – 180,8, в община Трекляно – 130,2.

20 142 са диагностицираните с коронавирус от началалото на пандемията. 19 045 са излекувани. В момента на домашно лечение са 102 души. 48 са диагностицирани и хоспитализирани.

В трите болници в Кюстендилска област са настанени общо 37 пациенти с COVID-19. В МБАЛ „Д-р Н. Василев”-гр. Кюстендил се лекуват 10 неусложнени пациенти. Пациентите на интензивно лечение са двама. В МБАЛ „Св. Иван Рилски”-гр. Дупница са настанени за лечение 9 неусложнени пациенти. Един е на интензивна грижа. В МБАЛ „Св. Иван Рилски-2003”, неусложнените пациенти са 16. На интензивна грижа – няма.

Общият брой на диагностицираните и хоспитализирани е по-голям от общия брой настанени в трите лечебни заведения в областта, тъй като част от пациентите се лекуват в болници, намиращи се извън територията на Кюстендилска област.  13 452 са поставените бустерни дози.

В тъмночервена зона все още е София-град, както и областите Силистра, Шумен, Варна и Бургас. Останалите области са в червена зона. Заболеваемостта в страната на 14-дневна база е 416 на сто хиляди души.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular