Tuesday, May 21, 2024
HomeАктуално от днесКолковиум "Пътят към храма" даде старт на тазгодишния Църногорския събор

Колковиум “Пътят към храма” даде старт на тазгодишния Църногорския събор

Трапезарията на Църногорския манастир се оказа тясна, за да побере всички гости, дошли да участват в колоквиума на тема „Пътят към Храма“ – нормативни и практически възможности за създаване на туристическа дестинация „Краищенско Светогорие“. На събитието присъстваха западно и средноевропейски митрополит Антоний, Пламен Славов – съветник на президента на Република България Румен Радев, н. пр. Желко Йович – посланик на Р. Сърбия в България, заместник-министърът на туризма – Мариела Модева, народните представители Кирил Ананиев, Зорница Стратиева и Александър Несторов, ръководството на Държавен фонд „Земеделие“ , областният управител на област Кюстендил Катя Димитрова представители на посолството на Р. Гърция в България, представители на държавни териториални структури в региона, кметове на общини и населени места, представители на духовенството, КРИБ-Перник, Обединени животновъди в България, Център за развитие и устойчиви общности, фондация „Дигитален Перник 2030“.

Модератор на събитието бе Весела Барбукова, председател на УС на НПО Краищенско Светогорие, която представи кратък филм за организацията, как се е зародила идеята за създаването й и какви са резултатите, които са постигнати до момента.

За последните 7 години в общините Земен, Брезник и Трън са възстановени, реновирани или изцяло построени 9 манастира и 7 църкви. „В момента сме на следващата стъпка, и именно затова сме тук днес, вдъхновени от филма „Покаяние“ на Тенгиз Абуладзе и емблематичната реплика от него „За какво е път, който не води към храма?“, колоквиумът има своите съвсем практически цели – да фокусира вниманието върху нормативните възможности за създаване на туристическа дестинация „Краищенско Светогорие“, с акцент върху инфраструктурата и комуникациите в региона“, сподели Барбукова.

Символичният домакин на събитието, игумена на Църногорски Манастир „Св. Св. Козма и Дамян“, архимандрит Никанор, благодари на присъстващите и приветства с благодарност областният управител Кирил Стоев за прекрасно отношение към Българската църква и енергията и ангажираността му към развитието на региона.

Западно и средноевропейски митрополит Антоний също приветства гостите на събитието и изрази своето възхищение от всичко постигнато до момента по отношение на съхраняване на вярата и създаване на условия за поклонически туризъм в област Перник.


Кулминацията на програмата бе солов концерт на световноизвестния диригент, композитор и музикант Маестро Мартин Пантелеев. Изненада за гостите бе аранжимент на „Хубава си моя, горо“, която зазвуча в дверите на манастира и развълнува всички гости.

Събитието предхожда Църногорския събор „В сърцето на Граово“, който тази година ще се проведе на 16 и 17 юли на манастирските ливади и всички гости от близо и далеч са добре дошли.

Източник: Краищенско Светогорие

RELATED ARTICLES

Most Popular