Tuesday, May 21, 2024
HomeАктуално от днесВиртуозните изпълнения на маестро Пантелеев прозвучаха в сърцето на Граово

Виртуозните изпълнения на маестро Пантелеев прозвучаха в сърцето на Граово

Световноизвестният български диригент, цигулар, композитор носител на редица награди, Мартин Пантелеев даде старт на тазгодишното издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово“ със солов концерт – цигулка на Фиалата на Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян“.

Маестро Пантелеев покорява световните сцени и грабва публиката с ненадминатия си талант и харизма. Изключителните му изпълнения въздействаха емоционално и на гостите, които непосредствено преди това дискутираха темата за нормативните и практически възможности за създаване на туристическа дестинация „Краищенско Светогорие“. Във фиалата на манастирския двор на Светата обител зазвучаха произведенията на Й. С. Бах, Антонио Вивалди, Жул Масне – авторски композиции и български класически аранжименти.

Желаещите да се снимат с Маестро Пантелеев бяха десетки, а той изненада специално публиката си с аранжимент на една от най-обичаните български песни „Хубава си моя горо“. Композиторът и музикант получи специален плакет от областния управител Кирил Стоев в знак на благодарност за това, че допринася за духовното и културно развитие на общността.

„На това енергийно място, изпълнено с вяра, с вълнуващото и емоционално изпълнение на Маестро Пантелеев – получи се магично преживяване“, споделиха присъстващи на концерта.

Той е артистичен директор и основател на музикалните фестивали Kammermusiktage Barth от 2002 г. и Owingen Musiktage“ в Германия. Днес Мартин Пантелеев е главен гост-диригент на Филхармония Вюрт и продължава да развива световната си кариера с диригентска палка и с цигулка в ръка.

Пантелеев е композирал три симфонии за пълен оркестър, кантата за хор, оркестър и солисти „Планетни стъпки“, концерт за перкусии и оркестър. Неговите композиции са представени по целия свят от оркестри, включително Кралския филхармоничен оркестър, който изпълни премиерата на неговия „Архетип“ в Лондон през 2016 под негова диригентска палка.

RELATED ARTICLES

Most Popular