Saturday, May 18, 2024
HomeРегионПерникКонтролирано изпускат язовир “Студена”

Контролирано изпускат язовир “Студена”

Драстично се повишава нивото на Струма край Бобошево и Кресна и на р. Места до Хаджидимово

Силните дъждове повишават драстично нивата на реки и язовири в Югозапада. Под наблюдение са водни съоръжения и реки в  областите Кюстендил, Перник и Благоевград.

В неделя, 10 януари, започна принудително изпускане на вода от язовир “Студена”. Управителят на ВиК-Перник Борислав Иванов посочи, че от 12,00 часа от язовира се изпускат по 3000 л/сек, като ситуацията е под контрол. Той увери, че няма опасност от преливане.

Причината за контролираното изпускане на водата е, че само 2 млн. куб. м делят от максималния обем питейния водоизточник на Перник, който само допреди година беше пред пресъхване.

Заради обилните валежи през последните дни в язовира се отчита рекорден приток от над 7500 л/сек. Само за последното денонощие обемът му е увеличен с около 1 млн. куб. м, като в момента е 23 198 600 куб. м при капацитет от 25.5 млн. кубика.

Специалисти на ВиК дружеството непрекъснато извършват замервания и наблюдения на водния поток и язовирната стена.

По информация на НИМХ през следващите 3 дни нивата на реките в Югозападна България ще се повишават в резултат на обилните валежи. В периода 10.-12.01.2021 г. повишенията на речните нива във водосбора на р. Струма и в долните части от водосбора на р. Места ще са значителни.

От Националния институт по метеорология и хидрология в неделя отчетоха значително повишение на водните равнища в целия басейн на реките Струма и Места. По-значителни са повишенията на река Струма в района на Бобошево, Кресна, село Марино поле, като нивото е повишено с около 55 сантиметра. Повишено е нивото и на река Места в района на град Хаджидимово. Това създава опасност от разливи най-вече в по-ниските части около реките.

През следващите 3 дни се очаква нивата на реките в Югозападна България да се повишат още повече в резултат на обилните валежи. За това предупреждава дежурният хидролог в НИМХ: „В резултат на интензивни валежи има опасност от възникване на поройни наводнения, както следва: На 10.01.2021 г. и през нощта срещу 11.01.2021 г. във водосборите на реките Струма, Места (по основната река под с. Огняново и във водосбора на р. Мътница), Петровска. На 11.01.2021 г. и през нощта срещу 12.01.2021 г. в средната част от водосбора на р. Струма (по основната река и във водосборите на реките Новоселска, Лисийска, Логодашка, Стара река, Сушичка, Потока, Цапаревска), в долната част от водосбора на р. Места (по основната река и във водосборите на реките Лъкенска, Костена, Бистрица), в долната част от водосбора на р. Доспат (във водосбора на р. Осиковска)“.

Припомняме, че на 9 януари, събота, придошлите води на р. Струма отнесоха понтонен мост, ползван при строителството на АМ “Струма” край Благоевград. За по-пряко през реката преминаваше строителна техника. Мостът бе построен през есента на 2019 г. Той свързваше края на ЛОТ 3.1. с прокопавания в момента тунел „Железница“. На 7 януари свлачище откъсна част от стената на микроязовира в гр. Земен, Пернишко, който представлява водосбор от дъждовни води. В общината обявиха частично бедствено положение, а ситуацията бе овладяна 48 часа по-късно. На 6 януари – Йордановден, пpeля peĸa Mecтa пo пътя oт гpaд Xaджидимoвo ĸъм c. Блaтcĸa, Гоцеделчевско. Реĸaтa излезе извън ĸopитoтo cи и зaблaти дeĸapи зeмя в пoлeтo мeждy двeтe нaceлeни мecтa. Πoд вoдa останаха бeceдĸи и дъpвeни ĸoнcтpyĸции, изгpaдeни в близocт дo мocтa.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular