Tuesday, May 14, 2024
HomeАктуално от днесКорнелия Нинова потвърди оставката си пред Конгреса на БСП

Корнелия Нинова потвърди оставката си пред Конгреса на БСП

Обективни и субективни фактори доведоха до катастрофална загуба на подкрепа за БСП. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в доклад на заседанието на 50-ия Конгрес на БСП и потвърди оставката си пред Конгреса, предаде БТА.

Аз поех отговорността и подадох оставка

– днес я потвърждавам пред вас”, заяви тя. Сред обективните факти, които са се отразили на резултатите на левицата на парламентарните избори, Нинова отчете COVID-19 пандемията и машинното гласуване, но посочи, че има и други субективни.

Машинното гласуване преодоля проблема с недействителните бюлетини

и фалшификацията на вота, ограничи контролирания и купен вот, направи изборите по прозрачни, но изцяло машинното гласуване намали избирателната активност”, посочи Нинова. “Като партия и парламентарна група подкрепихме изцяло машинното гласуване, но може би е време да осмислим ефекта от него и да помислим за въвеждането на смесено – на машинно и хартиено с право на избор на всеки гражданин”, заяви Нинова.

Изтощихме се от вътрешни борби”, коментира още тя и изброи

– от недоволни от реденето на листи, през грешки в определяне на водачите, местни битки, обидени другари не участвали в кампанията, а други прикрито или не чак толкова работили срещу партията и в подкрепа на други политически субекти. “Смесиха се политически и икономически интереси”, допълни тя. Нинова отчете слабо организационно състояние по места и грешки в медийната политика.

Относно президентските избори, Корнелия Нинова коментира,

че за втори път в историята на България имаме президент, който е избран за втори мандат, и в двата случая става въпрос за кандидат, който е издигнат от БСП. “Именно БСП бе партията, която даде старт на политическата кариера на Радев с номинацията му за президент през 2016 г. и лично аз персонално съм ангажирана с предложението за Румен Радев, дори и във времето, в което БСП не желаеше той да е наш кандидат”, посочи тя. По думите ѝ, доста манипулации и грешни внушения са се развили през последната година.

Нинова коментира, че са били упреквани защо критикуват служебния кабинет

и така косвено засягат президента Радев и това косвено се е отразило на резултатите на левицата. Тя посочи, че са критикували служебния кабинет за справянето със здравната и енергийната кризи и грешките сега се наваксват от редовното правителство.

Същественият въпрос е кого представлява една партия, прави ли го идеологически,

програмно, независимо кой управлява, или се нагласява конюнктурно според ситуацията. Ако управляват хора, назначени от нашия президент, за едно действие се снишаваме и не защитаваме избирателите си, ако управлява политическият ни опонент, за същото нещо трябва да сме ярка и крещяща опозиция, защото защитаваме избирателите си”, коментира тя. По думите ѝ, ето така се губи идеологически и морален облик на една партия и ето това не иска да се случва с БСП.

БСП се нуждае от нова програма, отчитаща промените в глобален, европейски и регионален контекст”,

каза Корнелия Нинова. “Имаме нужда от нов подход към местната власт. Още повече, че днес трябва да си поставим следващата политическа цел – местните избори 2023 г. и тяхното убедително спечелване”, посочи още тя. Нинова говори и за създаване на медиен пул между всички леви издания.

Нито един човек не е уволняван от вестник “Дума”,

заяви Нинова и посочи, че вестникът ще продължи да съществува като свободна медия.

Корнелия Нинова призова делегатите да не отменят прекия избор на председател с предложения за промени в устава. Тя коментира, че БСП има нужда от промяна и от усъвършенстване в идейно, организационно и кадрово отношение.

Напоследък се поставя въпросът – днес е време за младите в БСП.

За младите винаги е време, когато и да дойдат, са добре дошли”, коментира Нинова. “Нека не поставяме разделителната линия между млади и стари”, призова тя. “За мен промяната и правенето на политика зависи от морала и от моженето, не от възрастта”, заяви Нинова.

Днес тече заседанието на 50-ия Конгрес на БСП в зала 1 на НДК.

Най-висшият форум на партията следва да констатира оставката на председателя на партията Корнелия Нинова и да насрочи вътрешнопартиен избор на председател. 

Преди началото на Конгреса Крум Зарков коментира следното:

“Днес това, което трябва да се случи, е да вървим по нашите правила, а именно – констатираме оставката, определяме правилата и датите за следващия избор и всеки, който има желание, право, самочувствие, визия, идеи да се кандидатира и да предостави на социалистите възможност да се върви нагоре”, посочи социалистът.

Над 500 човека вече са се включили в подписка в подкрепа на председателя на БСП Корнелия Нинова,

съобщи по-рано днес пред журналисти секретарят на партията Вяра Емилова. Подписката е тръгнала от Благоевград. С нея социалистите дават мандат на доверие на Нинова и призовават да не се приема оставката ѝ./Vesti 

RELATED ARTICLES

Most Popular