Saturday, May 18, 2024
HomeРегионПерник Кунчев: "Сурва" се отменя, кукери само по селата

 Кунчев: “Сурва” се отменя, кукери само по селата

Фестивалът “Сурва” в Перник ще бъде отменен и няма да се състои. Това обяви на брифинг в Министерския съвет главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Това означава, че със сигурност Перник за втора поредна година остава без най-големия зимен фестивал в Европа във връзка с извънредната ситуация с Ковид-19.

“Големият кукерски фестивал в Перник няма да се състои. Премерен е рискът и сме убедени, че няма да поставим под съмнение здравето на хората, когато организират празниците в отделните села (има няколко, които организират такива групи, но при специални условия). До края на седмицата ще се срещнем с хората в тези населени места, за да уточним за мерките – носенето на маски, дистанция и без обикаляне на къщите. Така че хората да могат да спазват този обичай, без това да им създава грижи”, допълни той.

На свой ред министърът на здравеопазването Костадин Ангелов коментира разпространението на коронавируса, както и масовото празнуване на Йордановден в градовете Габрово и Калофер.

“Осъзнавам, че всеки кмет или политик опитва да извлече най-много ползи за себе си. Но ситуацията изисква различен тип действия. Заиграването с политиката, опирайки се върху българските обичаи и традиции, в момента е нелепо. Защото всичко това показва здравето на българите. Такава пандемия и криза се случва веднъж на 100 години, всеки решава с какво иска да остане в историята – дали със спасените човешки животи, или с преследване на политическите си страсти, амбиции и стремежи”, коментира Ангелов въпроса дали ще бъдат предприети действия срещу кметовете на Габрово и Калофер, които допуснаха струпването на много хора на едно място.

По думите на министъра се наблюдават изключително положителни данни вследствие на резултатите от мерките срещу коронавируса до този момент. Броят на излекуваните е два пъти по-голям от броя на новозаразените, посочи Костадин Ангелов.

RELATED ARTICLES

Most Popular