Sunday, May 19, 2024
HomeРегионКюстендилКюстендилци с поклон пред спасяването на българските евреи

Кюстендилци с поклон пред спасяването на българските евреи

50-годишнината от смъртта на Димитър Пешев, от когото започва акцията по спасяването на българските евреи през март 1943 година, беше почетена в родния град на големия българин –  Кюстендил. Поклонението пред паметника в централната градска част е част от поредица инициативи по повод 80 години от събитията по спряното депортиране на около 50 хиляди български евреи към концентрационните лагери.

По време на възпоменанието приветствие бе отправено от Ангел Банджов – представител на Министерство на външните работи на Република България, в което той подчерта изключителния принос на Димитър Пешев за осъществяването на едно от най-светлите и паметни събития в националната ни история.
Паметта на Димитър Пешев бе почетена с едноминутно мълчание под звуците на Духовия оркестър на Община Кюстендил. Венци и цветя бяха поднесени от Областна администрация – Кюстендил, Община Кюстендил, Общински съвет- Кюстендил, Министерство на външните работи на Република България, Организация на евреите в България – “Шалом”, Кюстендил. Цветя бяха изпратени от Посолството на Държавата Израел в България. Цветя бяха поднесени от представители на политически партии, неправителствени организации и граждани.

В града е възстановена и къщата-музей на тогавашния подпредседател на Народното събрание Пешев, който се застъпва, и заедно със своите съграждани Иван Момчилов, Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Петър Михалев успява да спре депортирането на българските евреи.

“Няколко седмици преди 20 февруари 1973 година държавата Израел, мемориалът “Ядвашем”, провъзгалява Димитър Йосифов Пешев за “Праведник на света”. В България едва след демократичните промени неговото име, имената на неговите сподвижници от кюстендилската делегация получиха заслужено признание. През 1997-ма година всички те бяха удостоени предсмъртно с орден “Стара планина” – първа степен”, обясни историкът доц. Ангел Джонев.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular