Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаЛазарки от Дупнишко и Кюстендилско огласиха двора на българското  училище в Милано

Лазарки от Дупнишко и Кюстендилско огласиха двора на българското  училище в Милано

Дни преди големите християнски празници Лазаровден и Цветница възпитаниците на българското училище „П.Яворов” в Милано спазиха традицията и оплетоха върбови венчета. С помощта на своите родители малки лазарки закичиха главички и хванати за ръце играха български хора в двора на школото. Песни огласиха празника на деца и възрастни,  голяма част  от които са родом от Дупнишко и Кюстендилско.

Ръководството на училището е прегърнало като своя кауза изучаването на българския език, история и география на България, както и запазването и съхранението на българските и християнски ценности, традиции и обичаи. Школото се ръководи от дупничанката Гергана Христова, като сред екипа от преподаватели са педагози от Кюстендил и региона, които са се посветили на това децата да познават българската литература,  музика и танци.

Предстоящите  пролетни  и великденски  празници са поредния повод, който събира деца и възрастни от общността в местното българско училище. През март  възпитаниците на „П.Яворов” в Милано изработиха традиционни мартеници, които показаха и подариха на свои близки в Италия, а инициативата им придоби популярност дори в местната преса. В школото предстоят дни на отворени врати, а от училищното ръководство ще се радват да приемат още деца, чиито родители се стремят да възпитават в децата си любов към България и съхраняване на националната идентичност. Малките с нетърпение очакват предстоящите великденски празници, за да се видят отново със своите семейства и близки в родната страна. Голяма част от тях са с дупнишки корени и ще пристигнат в града при своите баби и дядовци, за да отбележат заедно Христовото възкресение.

RELATED ARTICLES

Most Popular