Saturday, May 18, 2024
HomeАктуално от днесЛео Кадели за семейството с отнетите деца от Кърналово: Първо да разберат...

Лео Кадели за семейството с отнетите деца от Кърналово: Първо да разберат смисъла на думата “Родител”

Добротворецът Лео Кадели излезе с позиция относно семейството с отнети три деца от село Кърналово, община Петрич.

Припомняме, че на 13 юни децата на Марияна Лукарова и Димитър Калаксъзов бяха настанени в Центъра от семеен тип град Петрич. Причината – условията в жилището им са несъвместими с живота и здравето на децата – Димитринка, Мария и Мартин. С помощта на хората от селото в момента се извършва ремонт на къщата, но все още са необходими пари и обзавеждане.

Ето какво написа Лео Кадели на официалната страница на своето сдружение “Приятели, помагайте” във фейсбук:

“Здравейте!
Случая с отнетите деца от с. Кърналово, Петрич. Получих десетки пъти този сигнал. Отварям публично, първо заради хората, които ми вярват и ме следват и второ, защото не мога физическо да отговорям на всяко съобщение.

Знам за случая и следя. Според опита, който имам в тази дейност (над 6 години) социалните са постъпили абсолютно правилно да ги отнемат. С родителите трябва да работят психолози и опитни хора, за да бъдат интегрирани и да разберат смисъла и отговорността на думата РОДИТЕЛ.

Видях и клипове, и снимки и там мизерията е ужасна, да не говорим, че може да има и болести, в които децата растат. Тази мизерия не идва от бедността, а или от мързела, или от незнание. И двете не са добре за децата.

Моят съвет е да се работи активно с родителите, да им се обясни отговорността, когато имат напредък с манталитет – тогава да се връщат децата при тях. Също така тогава да има каквото да е било като материална помощ. Другото е просто безсмислено. Вие хубаво ще давате в момента, но какво се случва, като това свърши? Обмислям вариант да взимам тези родители и да отида да направя среща със социалните в Петрич (разбира се при тяхно желание). Ако те искат, телефонът ми е 0898 366 113.
Кой от вас би се съгласил да живеят деца в подобни условия при здрави родители? Не, не ги съдя, нито ги нападам, напротив, искам да им помогна, но преди това трябва да разберат добре думата РОДИТЕЛ. Не се отнемат eй така деца, без многократни забележки.

Нашата платформа, за да поеме отговорност за някаква помощ и връщането на децата, трябва да сме сигурни, че родителите разбират какво означава мизерия (тя е много различна дума от бедност) и тогава разбира се, че ще помогнем не с каквото можем, а с каквото трябва. Ще чакам обаждане от родителите и тогава ще тръгна за Петрич.

Благодаря за вниманието и да се надявам, че гледате малко повече и преди и след една случка или решение. Интеграция липсва, а не материалното.”

RELATED ARTICLES

Most Popular