Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниСвятЛитва отмени зелените сертификати за Ковид-19

Литва отмени зелените сертификати за Ковид-19

Въпреки големия брой инфекции с Омикрон Литва отмени т.нар. зелени сертификати. Те няма да се изискват вече в ресторанти, магазини и на културни мероприятия. Отпада и задължението за тестване в определени сфери.

В системата на здравеопазването и образованието вече няма да се провеждат задължителни тестове за Ковид-19. Правителството във Вилнюс въведе обаче заместващи мерки. Магазините от търговската мрежа ще трябва да регулират потока от клиенти и да осигуряват на всеки посетител пространство от по 15 кв. метра.
Това ще важи също и за ресторантите, както и за посещенията на културни мероприятия. В сила остава задължението за носене на маски, за дистанция и предписанията за спазване на хигиена.
Сертификатът изигра важна роля
Министерството на здравеопазването на Литва съобщи, че зеленият сертификат е изиграл важна роля за ограничаването на пандемията. Разпространението на варианта Омикрон обаче създавал значителен риск от зараза както за ваксинирани, така и за прекарали болестта. Затова смисълът от сертификата бил вече значително по-малък.
Правителството все пак не изключи възможността отново да въведе сертификатите, ако това стане необходимо.
Литва въведе т.нар. зелен паспорт за ваксинирани и преболедували в дигитална форма през май 2021 година. Оттогава насам сертификатът е бил свален от интернет общо над 13 милиона пъти./ dw.com

 

RELATED ARTICLES

Most Popular