Saturday, May 18, 2024
HomeРегионСанданскиЛятна буря! Хала изкорени бор в Сандански, градушка като лешник удари...

Лятна буря! Хала изкорени бор в Сандански, градушка като лешник удари Банско

Градушки удариха курортните градове Банско и Сандански при разразили се страшни бурии в събота следобед. Силният вятър изкорени бор и прекрати Държавното лично-отборно първенство по плуване за деца в Сандански. Дървото се строполи между басейна и сградата на Спортния интернат. За късмет от падналото дърво няма пострадали в палатките и тентите, които бяха опънати наблизо. “Беше си страшничко. Част от големия чинар откъм трибуните също падна застрашително”, коментираха очевидци на бурята, която помете ограждения, столове и чадъри. На следващия ден състезанието бе подновено.

Снимки: Ани Тивчева, фейсбук

Улиците в Сандански бяха наводнени. Заради проливния дъжд пътното платно в района на пътен възел “Сандански” при км 147 на автомагистрала “Струма” се напълни с кал и вода. Местни хора казаха, че падналата градушка е била с големината на орех, има щети по селскостопанската продукция.

Внезапен пороен дъжд се изля и над Банско. За кратко време улиците се превърнаха в буйни потоци. По ул. “Тодор Каблешков“ потокът беше толкова мощен, че повлече струпаните на тротоара пред къща дърва за огрев, които заплуваха по улицата. Макар и проливен с мощни пориви на вятъра, дъждът бе локален и почти съвпадаше с границите на землището на Банско. В отделни части на града падна градушка с големина на лешник, но за кратко, така че не са констатирани сериозни поражения по градините и полските насаждения.

Поразени от всичко, на което станаха свидетели в един-единствен ден, обаче бяха група туристи от Катар, които не вярваха на очите си – щедра природа, изобилна вода, приятни летни температури, внезапен дъжд, след който насред лято става прохладно, красиво Банско, великолепен Пирин.

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular