Monday, May 13, 2024
HomeРегионДупницаМаратон на четенето в НЧ „Христо Ботев 1978” в Дупница 

Маратон на четенето в НЧ „Христо Ботев 1978” в Дупница 

С множество инициативи за поредна година НЧ „Христо Ботев 1978” в Дупница се включи в Националния маратон на четенето, съобщиха от читалището. Маратонът започна на 2 април – в Международен ден на детската книга, и приключи на 23 април, отбелязван като Световен ден на книгата и авторското право.

„По традиция в Маратона на четенето ежедневно се включват всички посетители на читалището, а на най-малките, които още не могат да четат, се чете приказка или част от любима книга. С Маратон на четенето читалището гостува в различни образователни институции в града ни. На 5 април гостуването бе в Центъра за работа с деца с ръководител Евелина Карабельова, където разказах как се създава една книга, подарих книги и заедно с децата четохме любими приказки.

На 10 април Маратонът на четенето продължи в ПГ по транспорт, с участието на актьора Иван Иванов, директор на ОДТ „Невена Коканова” в Дупница, който прочете разкази от Чудомир и разказа интересни и забавни истории.

Много забавно и приятно премина Маратонът на четенето с децата от четири групи на ДГ „Калина”: група на Звездичките с ръководител Милена Гогова; група на Пчеличките с ръководител Весела Клисарска; група на Цветята, с ръководител Десислава Митова и група на Слънчицата с ръководител Елза Иванова, като на всяка група подарих книжки, разказах как се създава една книга, защо трябва да пазим книгите и прочетох любими приказки, а малчуганите се включиха с впечатляващи изпълнения на детски песнички.

Интересно премина и срещата и в ПГ по облекло и стопанско управление, на която присъстваха учениците от 8 „А”, 8 „Б” клас и ученици от 9. и 12. клас, чиито ръководители са Анелия Грозданова и Емил Димитров. На тази среща припомних кои са универсалните езици, съществуващи още от преди появата на човека – това са езиците на звуковете и на цветовете, на които много по-късно човекът е искал да даде и графичен израз. Учениците бяха запознати със старинния невмен нотопис, създаден от Йоан Дамаскин, придружаващ църковните песнопения, както и със западния нотопис, познат на всички ни днес. Присъстващите бяха запознати с изследванията на учени от ХІХ век, откриващи връзка между спектралните цветове и азбуката. Разказах и за явлението/състоянието Синестезия – да виждаме музиката, буквите, цифри или формите в различни цветове. Особено внимание бе отделено и на Азбуката на символите в българските шевици – маказ, елбетица, канатица, Дървото на живота и др., като  бе коментирано и тяхното значение.

Учениците бяха запознати с историята на различни азбуки по света, като китайската, корейската, арабската.

Специално внимание бе отделено на прабългарските руни, Глаголицата, нейната символика и послание,  Кирилицата и бяха запознати с факта, че над 300 млн. души от 70 държави по света пишат на нашата азбука.

Присъстващите се запознаха с пътя на книгата – как се създава една книга от появата на идея за нея до достигането й до читателите.

Срещата завърши с четене на книга от желаещите.

В следобедните часове на същия ден в читалището гостуваха учениците от първите класове на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, придружени от учителката Лидия Баракова и ръководителката на ЦОУД Красимира Стойнева. Присъстващите с интерес разгледаха библиотеката, бяха запознати с пътя на книгата от идеята до читателя, като отново подарих книжки и прочетох на децата  любими приказки. Срещата завърши с демонстрация как от пластмасови бутилки да си направим саксии за цветя или разсад“, съобщи читалищният секретар Елена Кацарска.

Маратонът на четенето ще продължи през цялата година, като с това от читалището искат да насърчат всички да обичат книгата и да продължават да четат.

Както е известно, инициативата се организира от Българска библиотечно-информационна асоциация, съвместно с Асоциация „Българска книга“.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular