Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниБългарияМария Габриел: Предлагам експертно работещо правителство за 1 година

Мария Габриел: Предлагам експертно работещо правителство за 1 година

През последните дни търсих отговори на два въпроса. Първият е има ли нужда България от редовно и работещо правителство и отговорът категорично е да. Вторият е – успяхме ли с всички парламентарни групи, с които разговарях, да идентифицираме минимум общи приоритети, които да позволят да се излезе от политическата криза да се нормализира работата на институциите и с диалог заедно да намерим най-важните решения, които ще доведат до резултати. Отговорът е да. Това съобщи на брифинг кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел в централата на партията.

Тя смята да предложи разговорите да продължат с цел съставяне на експертно работещо правителство за 1 година на основа на приоритети.

Експертно правителство с хора, които със своята репутация, опит и експертиза ще вдъхнат онова доверие, което ще позволи на всички заедно да направим така, че предложените приоритети да не са общи, а и мерки, обвързани със срокове и ясни ангажименти”, уточни Мария Габриел.

Тя потвърди, че не са водени каквито и да било разговори с нея за имена или министерства.

По думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, когато Христо Иванов, Румен Радев, Кирил Петков искат оставката на Иван Гешев не е вмешателство и политически въпрос, а когато Мария Габриел иска да прави реформа, е вмешателство. Борисов посочи, че не познава прокурорите, внесли искането за предсрочното освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор.

Борисов настоя за ясни отговори от лидерите на останалите политически сили извън “Продължаваме Промяната” и “Демократична България”, които ясно заявиха, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС, и “Възраждане” заради несъвпадение на приоритетите, като отбеляза:

“Как ще се направи бюджет – няма да се направи такъв. Според Асен Василев – на 14 юни, според Влади Горанов – на 10-ти, държавата няма да може да плаща и пенсии. Така че, г-жа Нинова, г-н Карадайъ, г-н Слави Трифонов утре трябва да ни отговорят кой вариант да предприеме г-жа Габриел”./БНТ

RELATED ARTICLES

Most Popular