Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаМасово отнемане на автомобили за наркотици и алкохол! Полицията иззе 4 коли...

Масово отнемане на автомобили за наркотици и алкохол! Полицията иззе 4 коли за 72 часа в Кюстендилско

Броени дни след влизането на поправки в Наказателния кодекс, които позволяват отнемането на автомобили на хванати с алкохол или наркотици водачи, полицията се похвали с поредица такива случаи.

Четири автомобила са отнети за часове след влизането на промените в Кюстендилска област, съобщи по време на специализирана операция по пътна безопасност началникът на КАТ-Пътна полиция главен инспектор Радослав Боюклийски.

И четирите случая са предадени на прокуратурата.

Буквално в първите минути след влизане на промените в полунощ на 7 август в района на град Рила е спрян и установен водач с употреба на алкохол над определените нива. Следващите дни има още три такива случая, съобщи Боюклийскки и добави, че се “действа се съгласно разпорежданията и нормативната уредба”.

В сряда са иззети два автомобила на дрогирани шофьори от Кюстендил. 35-годишна водачка на лек автомобил „Фиат“  е управлявала след употреба на наркотик. Тестът е направен с техническо средство. Последвали са процесуални действия в нейна къща в село Берсин. Там криминалистите открили суха листна маса – канабис, и сива бучка, която е реагирала на MDMA. Автомобилът, управляван от 35-годишната, е отнет принудително, съгласно НПК.  Образувано е досъдебно производство, като за случая е уведомена прокуратурата.

Лек автомобил „Мерцедес“ е иззет от 21-годишен водач за управление на МПС, също след употреба на наркотик. Мъжът е проверен на улица „Цар Освободител“ в Кюстендил.Тестът е направен с техническо средство. МПС-то е иззето с протокол за доброволно предаване. Водачът е задържан с полицейска заповед. Образувано е бързо производство, уведомена е прокуратурата.

51

По време на операцията на път I–6 край Кюстендил, която се проведе по метода на широкообхватния контрол,  участваха екипи на ОДМВР-Кюстендил, от териториалните структури на АПИ, ИААА,  Агенция “Митници” и НАП.

Началникът на сектор „Пътна полиция“ Р.Боюклийски, предостави статистика за пътната обстановка на територията на област Кюстендил. От началото на годината по пътищата на областта са възникнали 179 ПТП. Тежките ПТП-та са 56 – с 2 повече в сравнение със същия период през миналата година, убитите са 4-ма, а ранените- 89, което е с 16 повече в сравнение с предходната година. Той подчерта, че установените водачи на пътя след употреба на алкохол са 26. Толкова са били за същия период и миналата година.

Двойно обаче е  установеният брой на водачи, управлявали след употреба на наркотични вещества, те са 22-ма. Двойно повече са и регистрираните неправоспособни водачи. За посочения период те са 12, като установените миналата година са 6.

Акциите, провеждани под ръководството на МВР в цялата страна, ще продължат и занапред. Те са насочени към спазването на Закона за движението по пътищата. В хода им проверките ще се извършват по метода на широкообхватния контрол от екипи на няколко контролни институции.

RELATED ARTICLES

Most Popular