Saturday, May 18, 2024
HomeРегионСанданскиМетодий Тушев, наставник на ФК Малеш (Микрево): Ще направя всичко възможно да...

Методий Тушев, наставник на ФК Малеш (Микрево): Ще направя всичко възможно да върна авторитета на футбола в Микрево както беше преди години

Методий Юлиев Тушев е роден на 24.09.1986 година в Сандански. Първите си стъпки във футбола прави на 7-годишна възраст при треньора Тодор Мечев в ДЮШ на Вихрен Сандански. На 12-годишна възраст е привлечен в ДЮШ на Септември (София), където негови треньори са Антон Кирилов и Румен Тафраджиев-двама много добри футболни специалисти, на които е доста благодарен за израстването му в спорта. В школата на Септември (София) е заедно с известните по-късно футболисти Мирослав Будинов (Дунав Русе) и Александър Александров (за последно в ЦСКА 1948). На 17-годишна възраст прави дебют в мъжкия отбор на Пирин (Разлог). По-късно играе в отборите на Загорец (Нова Загора), Банско, една година в Марек в Б група и три години в отбори от гръцкото първенство. Прекратява активната си състезателна дейност в гръцкия Докса Вироня. Веднага започва да се занимава с треньорска дейност, като започва в ДЮШ на Малеш (Микрево), където води отбори от различни възрастови групи от набор 1999 до 2006. Създава добра организация и работи с 60 деца, живеещи на територията на община Струмяни. Притежава треньорски лиценз С, придобит в школата по футбол към БФС. Предстои му участие в занимания за придобиване на лиценз Б. В момента е старши треньор на мъжкия отбор във ФК Малеш (Микрево).

-Как се стигна до регистриране на два клуба в Микрево с името Малеш? Чия беше идеята?

– До момента на случилото се бях наставник на юноши младша възраст набор 2004/2005, участник в зона София. Направихме среща с кмета на община Струмяни Емил Илиев и се разбрахме да се изгради млад и перспективен отбор, предимно от юноши на клуба, като на първо време да участваме в А областна група. Целта бе местни момчета да трупат опит в мъжкия футбол в А областна група, същевременно да се намалят и разходите, които правехме като участници в зона София. Не бива да се смята, че ние с г-н Илиев (който прие идеята ми) търсим начин да провалим другия клуб. Подчертавам дебело, че целта бе да изградим перспективен отбор от млади местни състезатели, които да трупат опит в мъжкия футбол.

-Какви цели поставиха пред теб като наставник на отбора?

-Никой не ми е поставял никакви цели. Моето виждане е да науча младите момчета да играят правилен футбол, трупайки опит при мъжете.

-Какво завари като потенциал в клуба?

-Заварих перспективни футболисти, които като участници в юношеския състав бяха понатрупали опит в официални мачове, играейки срещу ЦСКА 1948, Левски, Славия, Локомотив (София), Хебър (Пазарджик), Миньор (Перник) и други отбори, участници в зона София.

-Доволен ли си от представянето на наличните футболисти през есенния дял на А областна група?

-Като нов отбор – участник в АОГ, в момента заемаме третото място във временното класиране на групата, което подсказва, че сме работили в правилна посока. Трябва да се има предвид, че отборът ни е изграден от 16 до 20-годишни футболисти и сме най-младият отбор в групата. Пълноценен тренировъчен процес имаме в три дни от седмицата.

-Кои отбори са основните съперници за атакуване на първото място в групата?

-Спортист (Падеш) на 1-во място, в който са привлечени да играят много опитни и стойностни футболисти и ненапразно са водачи в групата. Другият отбор е Спартак (Склаве), където загубихме след две отсъдени дузпи срещу нас, но иначе се представихме на нужното равнище. В последния ни мач от есенния дял на първенството като домакини срещу Перун 1978 от Кресна две минути преди края на двубоя губехме в резултата с 1:2, но моите възпитаници показаха характер и воля за победа и успяха да спечелят срещата с краен резултат 3:2. Редно е да спомена, че единствено нашия клуб има отбори в школата, набор 2006/2007, участник в зона София, а набор 2008/2009 – в зона Благоевград, като в момента сме водач в таблицата. Истинска чест за нас е, че отборът от набор 2006/2007 играе в Микрево срещу отбори от известните клубове на ЦСКА, Левски, Септември София, където нивото на футбола е много високо.

-Какво не достига на отбора, който водиш, за да бъде на върха на таблицата?

-Отново подчертавам, че в момента разполагаме само с футболисти предимно рожба на нашия клуб и са с недостатъчен опит в мъжкия футбол. За да станем конкурентноспособни на временния водач в групата трябва да привлечем няколко футболисти отвън. В момента водим преговори с трима класни от региона, като двама от тях са сигурни, очакваме и третия да даде положителен отговор и напролет отборът ни да стане още по-силен. Ако се появи възможност за влизане в по-горната В група ще бъде много добре.

-Възможно ли е да се стигне до успехите на ФК Малеш(Микрево), когато стана носител на купата на АФЛ , достигна до 1/8 фаза за Купа България и беше участник във втора професионална лига?

-На този етап няма как да се случи това, но на първо време ще търсим начин за влизане в ЮЗ трета лига.

-За какво си мечтае наставникът на ФК Малеш (Микрево)?

-Ако е възможно още от следващото първенство да добием право за влизане в ЮЗ трета лига. Оптимист съм, защото кметът на Община Струмяни стои плътно до нас и е обърнат с лице изцяло към футбола.

  • Наблюдаваш ли мачовете от СП по футбол Катар 2022? Кои футболисти и отбори ти правят най-силно впечатление и кои заслужават да бъдат обявени за №1?
  • Като игра харесвам най-много тази на отбора на Франция, в който играят много класни футболисти. Смятам, че Килиан Мбапе е най-достоен за приза футболист №1 на първенството, а отборът на Франция да стане носител на титлата. Приятна изненада бе отборът на Мароко, които играят много интелигентен и съвременен футбол. На много добро ниво се представи и отборът на Хърватия.

 

Ташко СУЛЬОТОВ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular