Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниБългарияМинистерският съвет прие Бюджет 2022

Министерският съвет прие Бюджет 2022

  • Яслите и детските градини стават безплатни от април

  • Компенсациите за електроенергия за бизнеса остават, промяна в цената за бита няма

През 2022 г. ще имаме бюджет на растежа. Това каза премиерът Кирил Петков след правителственото заседание в понеделник. По думите му инвестициите от държавния бюджет ще бъдат 5,8% от БВП.
„Дефицитът без COVID мерките ще е само 2,5%, а с мерките – 4,1%. Ще инвестираме много категорично, вдигайки процента на инвестициите на 5,8%. Това е безпрецедентно. 8.2% ще са капиталовите инвестиции. Инвестираме и в човешкия капитал. За първи път ще имаме безплатни детски градини и ясли от месец април. Ще отделим за тях 70 милиона лева. Възнагражденията на учителите ще бъдат 125% от средната работна заплата. Няма да има и пенсионери под линията на бедността”, добави той и уточни, че мерките ще останат поне за следващите шест месеца.
По отношение на „Булгаргаз” Петков коментира, че уволнението на ръководството е било резултат от това, че хората там не изпълнявали задачите си по правилния начин.
„В момента водим разследване. Част от решенията им са предопределили до голяма степен скока на цените. В момента се води разследване. Част от техните решения, особено на база какъв процент от купуването на газ идва от „Газпром” и какъв от азерския газ, са предупредили скока на цените.
Министър-председателят беше категоричен, че в сметките за ток за месец февруари ще бъдат отразени компенсациите за декември и за януари.
Министърът на енергетиката Александър Николов беше категоричен, че компенсациите за бизнеса остават.
„Относно високите цени на електроенергията промяна в цената за бита няма, тя е регулирана. Остава компенсацията за бизнеса. Ще прегледаме и ситуацията в общините за необходимост от компенсации. Същото важи и за университетите, обясни той./НОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular