Sunday, May 19, 2024
HomeРегионПерникМиньор (Перник) отбеляза годишнината си под мотото "103 години чест"

Миньор (Перник) отбеляза годишнината си под мотото “103 години чест”

През целия вчерашен ден футболен клуб Миньор (Перник) приемаше поздравления и пожелания за успехи по повод годишнината от основаването си. През 2022 г. празникът мина под мотото “103 години чест”.
Ето какво написаха от футболния клуб по повод честването:
“16 април 1919-та… На този ден в Перник, някъде там, където в момента се намира стадион “Миньор” се провежда Учредително събрание и се основава Спортен клуб Кракра, който заедно със СК Бенковски, ЖСК–Перник и Юнак впоследствие ще формира футболната гордост на града – Миньор.
През 1924 Кракра от тогавашното село Перник (обявено за град 5 години по-късно) заедно с клубове от най-големите градове – Левски София, Победа Пловдив, Владислав Варна, Черноморец Бургас и Орел Враца поставят началото на държавните първенства по футбол.
През годините Миньор Перник сменя различни имена, като в различни периоди се казва Републиканец и Торпедо, но запазва основната си черта, с която е орисан от създаването си – той носи в себе си честта, достойнството и силата на хората в града.
През 1950 година Миньор Перник под името Торпедо печели за първи път правото да участва в А група и през следващите 12 години е неизменна част от елита, като си печели статута на един от най-добрите извън столични отбори в България. През 1955-та перничани завършват на 4-то място в крайното класиране, а през този сезон юношите на клуба стават републикански шампиони. През следващите два сезона Миньор продължава със стабилното си представяне в шампионата, финиширайки два пъти на 5-а позиция, а през 1956-та централният нападател Павел Владимиров става голмайстор на А група с 16 попадения. През 1958-ма година перничани достигат до финал за Националната купа, който губят с 0:1 от Спартак Пловдив. В началото на 60-те години Миньор се класира на 4-то място в А група за втори път в своята история. Следват приливи и отливи, като се редуват периоди в А и Б група, а през 90-те години достига до аматьорите… Но едно остава непреходно – любовта на привържениците. Независимо в кое ниво на родния футбол се подвизават чуковете, те са подкрепяни безрезервно и всеотдайно от своите фенове.
През годините Миньор понесе много удари, но неговата сила се изразява в умението да се изправя. Миньор се превърна в символ на честта, мъжеството и силния характер. Миньор е неудобен, защото е клуб с мнение, който е готов да отстоява докрай мнението си и да се бори в името на правдата. Всичко започна преди 103 години и ще продължи вечно, защото Миньор не е просто един проект, Миньор е кауза. Нейното начало бе сложено през 1919-та и ще продължи до безкрая…
Честит празник, миньорци!”
RELATED ARTICLES

Most Popular